Nieuws

Pictet: Profiteer van Grexit-premie

De spanning rond een Grieks vertrek uit de eurozone loopt op. Dat maakt Spaanse en Italiaanse obligaties aantrekkelijk.

De spanning rond een Grieks vertrek uit de eurozone loopt op. Dat maakt Spaanse en Italiaanse obligaties aantrekkelijk. Dat schrijft Pictet Asset Management in haar maandelijkse barometer.

Op het hoogtepunt van de spanning, nadat Griekenland een referendum aankondigde, was het rendement tussen Italiaanse en Duitse overheidsobligaties opgelopen tot 199 basispunten. Aan het eind van de maand, dit rapport is van 29 juni, was dat 150 basispunten.

Toch nog twee keer zo veel als in maart van dit jaar. De oplopende verschillen maken de Italiaanse en Spaanse overheidsobligaties een aantrekkelijke optie voor beleggers.

Prima winstontwikkeling

Voor Pictet is het aanleiding om een overwogen positie in Europese obligaties aan te nemen. Juist obligaties in de periferie, uitgezonderd Griekenland, zijn een aantrekkelijke optie. Pictet merkt op dat de economische groei in Spanje en Italië hoger is dan in het Noordwesten van Europa en dat de regeringen aldaar recent maatregelen hebben genomen die ervoor zullen zorgen dat de productiviteit in deze landen verder zal stijgen.

Een vertrek van Griekenland uit de eurozone is weliswaar een risico voor de gehele eurozone en met name voor de schuldenlanden in de periferie, maar volgens Pictet hebben de ECB en andere instituties voldoende zekerheden ingebouwd om de eventuele problemen het hoofd te bieden.

Dat wil niet zeggen dat obligaties de algehele voorkeur van Pictet hebben. De vermogensbeheerder denkt dat de aandelenrally nog niet aan haar einde is. Pictet is vooral enthousiast over Europese en Japanse aandelen.

Dat heeft voor een deel te maken met het ruime monetaire beleid dat zowel in Europa als in Japan naar verwachting nog wel even door zal gaan. Daarnaast worden aandelenkoersen gestimuleerd door een grotere activiteit op het gebied van fusies en overnames. De winstontwikkeling van bedrijven in deze regio’s stemt ook tot tevredenheid.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie