Nieuws

El-Erian: 85% kans op Grexit

Griekenland wacht een massale economische crisis nu het land op het punt staat uit de eurogroep te worden verwijderd.

Griekenland wacht een massale economische crisis nu het land op het punt staat uit de eurogroep te worden verwijderd. Dat zegt Mohamed El-Erian, de voormalige bestuursvoorzitter van Pimco op Bloomberg.

Hij schat de kans op een Grexit op 85%. Zelfs als een uittreding uit de euro wordt voorkomen, wacht het land een verheviging van de economische ellende waar het zich in bevindt.

El-Erian, die voordat hij bij Pimco werkte jarenlang op hoog niveau actief was binnen het IMF, beschrijft de huidige situatie in Griekenland als een ‘noodstop’, waarbij het hele economische verkeer plotseling tot stilstand is gekomen. Die noodstop is veroorzaakt door de Griekse beslissing om een referendum uit te schrijven.

Draghi ondermijnd

In deze omstandigheden is het vrijwel onmogelijk voor Griekenland om binnen de eurozone te blijven, aldus El-Erian. El-Erian, tegenwoordig onder meer actief als columnist bij Bloomberg, geeft zowel Griekenland als de trojka de schuld van het mislukken van de onderhandelingen.

“Het komt er uiteindelijk op neer dat er onvoldoende begrip was voor elkaars standpunten en een onvermogen om compromissen te sluiten. Europa had toeschietelijker moeten zijn op het gebied van de afwaardering van schulden, terwijl Griekenland hervormingen sneller had moeten doorvoeren.”

De Europese Centrale Bank krijgt de komende weken een centrale rol om ervoor te zorgen dat de Griekse problemen niet overwaaien naar de rest van de regio, aldus El-Erian. Mario Draghi, de president van de ECB, moet met lede ogen toezien dat al zijn pogingen om het vertrouwen in de eurozone te herstellen, op dit moment worden ondermijnd.

 

Grieks ja voor EU

Niet iedereen is overigens even overtuigd van een mogelijke Grexit. Econoom Ebrahim Rahbari, de econoom van Citigroup die enkele jaren geleden de term Grexit bedacht, denkt dat het Griekse referendum komende zondag een comfortabele meerderheid zal opleveren voor het kamp dat binnen de eurozone wil blijven.

Volgens Rahbari is de kans op een Grexit de komende jaren met het uitschrijven van het referendum zelfs verminderd.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Assetallocatie