Nieuws

Alternatieven verliezen hun glans

De toestroom naar hedgefonds-achtige alternatieve beleggingsfondsen droogt op, maar het tij kan weer keren.

De hedgefondsen voor de massa verliezen snel hun glans. De toestroom naar hedgefonds-achtige alternatieve beleggingsfondsen droogt op en bevindt zich op het laagste niveau sinds 2008, weet Bloomberg te melden. In de eerste vijf maanden van dit jaar stroomde maar 1,2 miljard dollar naar actief beheerde alternatieve beleggingsfondsen.

De mindere belangstelling is een tegenvaller voor fondsaanbieders zoals Goldman Sachs en Pimco, die beleggers ermee hoopten terug te winnen na de uittocht richting goedkopere passieve beleggingsvehikels. Aandelen- en obligatiemarkten presteerden het afgelopen jaar zo goed, dat beleggers zich afvragen waarom zij dure alternatieven nodig hebben. Mogelijk keert te trend weer als de markten inzakken of de rente snel stijgt.

De alternatieve fondsen profiteerden van beleggers die veel geld hadden verloren tijdens de financiële crisis met traditionele beleggingsfondsen. Long-short aandelenfondsen en absolute return-fondsen trokken na 2008 veel kapitaal aan. Met de toestroom van beleggers werd ook de aandacht van toezichthouders getrokken. Begrijpen beleggers wel de risico’s van liquid alternatives? De SEC liet onlangs weten nieuwe regelgeving te overwegen.

Dit soort fondsen proberen rendement te behalen in nadelige markten. Vorig jaar deden ze het minder goed, alternatieve beleggingsfondsen raken achterop als de markten over een breed front stijgen, stelt Morningstar. En beleggers trokken daarop hun geld terug. Drie van de vier grootste unconstrained bond funds kampten in 2015 met een forse uitstroom. Dit soort fondsen, zonder directe correlatie met traditionele assets, worden weer aantrekkelijk als de rente eindelijk omhoog gaat en de aandelenmarkten zijwaarts bewegen.

Mainstay Marketfield Fund is tekenend voor deze trend. Het fonds kende in 2013 een enorme instroom, toen de fondsbeheerder al vijf jaar op rij zijn soortgenoten in de schaduw liet staan. Maar beleggers stroomden al na een jaar richting uitgang toen het fonds in 2014 12% verloor door een verkeerde gok op commodities.

Er zijn ook een aantal fondsen die als uitzondering op de regel gelden. BlackRock Strategic Income Opportunities Portfolio heeft afgelopen jaar 80% van zijn soortgenoten weten te verslaan en trok 14 miljard dollar aan nieuw kapitaal aan. Ook het John Hancock Global Absolute Return Strategies Fund wist nieuwe beleggers aan te trekken.

Tot nu toe verloopt 2015, met zijn hoge volatiliteit op de wereldmarkt en beperkte aandelenwinsten, positief voor alternatieve strategieën. Tot en met mei overtrof de Bloomberg Global Aggregate Hedge Fund Index het rendement van de S&P500. Niet traditionele obligatiefondsen doen het ook beter, blijkt uit cijfers van Morningstar. De huidige marktomstandigheden zorgen voor een grotere aantrekkingskracht van alternatieve strategieën op beleggers. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie