Fleur van Dalsem
Geplaatst op 22 juni 2015 13:05
Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.
Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.
Nieuws
Vier mythen over China ontkracht
De bestaande consensus over de Chinese economie, beurs, vastgoedmarkt en schuld kan de prullenbak in.
China is de laatste jaren opener geworden, economie en markt hervormen volop. Toch blijft het lastig om als buitenlandse belegger de Chinese cijfers te doorgronden en economie, markten en bedrijven te analyseren. Chi Lo kan dat wel. Hij is senior economist Greater China bij BNP Paribas Investment Partners en gaat in tegen de heersende mening over de Chinese economische groei, de aandelenmarkt, de vastgoedmarkt en de schuld van de Chinezen.
- Mythe: De krappe arbeidsmarkt steunt de Chinese groei
“Dat is maar net hoe je het bekijkt. De regering kan leven met een iets lager groeitempo als de arbeidsmarkt maar stabiel blijft. Immers, veel werkloze en ontevreden Chinezen, dat risico wil de overheid niet lopen. Maar om de stand van zaken op de arbeidsmarkt te meten, gebruiken ze wat mij betreft een verkeerde indicator waardoor ze straks te laat reageren op stijgende werkloosheid.” Lo legt uit: “De beroepsbevolking is aan het vergrijzen, waardoor het aanbod van arbeid afneemt. Tegelijkertijd neemt de vraag naar arbeidskrachten in de service-industrie toe. Dit zorgt voor een krappe arbeidsmarkt, maar geen heel robuuste markt. De dienstensector is onder Chinezen namelijk helemaal niet populair. Dat zijn geen banen bij banken, maar bij McDonalds en andere banen waarvoor weinig scholing nodig is. Vaak ook nog parttime en laagbetaald.” Een betere indicator is volgens Lo de winstgroei ten opzichte van de inkomensgroei in de steden. “En die dan driekwart jaar opschuiven om er een leading in plaats van lagging indicator van te maken. Daaruit blijkt dat de winsten en inkomens dalen. En als winsten dalen, komt er werkloosheid aan. Dat betekent dat de overheid verdere maatregelen moet nemen om vaart in de economische groei te houden.”

Legenda bovenste plaatje: alles boven de 1 laat in principe een gezonde arbeidsmarkt zien.
- Mythe: De vastgoedmarkt staat er heel slecht voor
“Uit de laatste cijfers blijkt dat de vastgoedmarkt niet verder verslechtert. Dat komt mede door steun van de overheid, maar ook door een (gedwongen) mentaliteitsverandering. Chinese bedrijven bouwen nu niet meer op de groei, maar alleen als er vraag naar huizen of kantoren is. Maar niet alle problemen zijn zomaar opgelost. In sommige steden is er een mismatch tussen vraag en aanbod. Er zijn veel huizen gebouwd voor midden tot hogere inkomens, terwijl er door de urbanisatie huizen voor lagere inkomens nodig zijn. Het gaat wel even duren voordat dit soort problemen zijn opgelost.” 
- Mythe: Chinese aandelen kunnen niet hoger
“De markt wordt niet gedreven door groeiverwachtingen, maar door de verwachte versoepeling van regels als gevolg van lagere groei. De omgekeerde wereld dus. Tegelijkertijd heeft de investeerder in China niet veel alternatieven dan de aandelenmarkt. De spaarrente is erg laag en dus onaantrekkelijk, vastgoed klimt net uit een dal en rendeert ook nog niet goed. In China zijn daarnaast zogenaamde wealth management products te koop, WMP’s. Die bieden mogelijk een hoog rendement, maar ook een hoog risico. Dat maakt ze niet voor iedereen geschikt. Beleggers kunnen dus bijna niet anders dan in aandelen stappen. Daar komt bij dat de markten steeds meer opengesteld worden voor buitenlandse beleggers. De vraag naar aandelen zal dus nog wel even blijven. O, ja en de Chinezen sparen maandelijks gemiddeld 52% van hun salaris, dus er hangt nog een hoop geld boven de markt.”
- Mythe: China heeft veel te veel schuld
“Vergeleken met andere landen is China een middenmoter als het om schuld gaat ten opzichte van het bruto binnenlands product. Nederland heeft meer schuld. Het is wel een feit dat China zijn schulden zal afbouwen. Niet door de schuld af te betalen, daar is de economische groei wellicht niet sterk genoeg voor, maar door de rente daarop te verlagen. Zo wordt de totale schuldenlast toch lager. Wat ook helpt is dat de regels om te lenen voor de lokale overheden worden versoepeld. Nu heeft Beijing verboden dat gemeenten geld kunnen lenen. Ze doen dit toch, via speciaal opgerichte vehikels, op de schaduwbankmarkt. Dit gaat natuurlijk tegen veel hogere rentes. Nu is het mogelijk om die lokale schulden te swappen met de centrale overheid. Dat zorgt voor meer transparantie in overheidsschulden en miljarden aan rente die overheden tot voor kort moesten betalen. Zo wordt de totale schuld dus evengoed lager.

Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.