Nieuws

Grote schoonmaak nodig in China

Een radicale schoonmaakbeurt voor het financieel systeem is dringend noodzakelijk in China, stelt Schroders.

Schroders ziet een onversneden zeepbel in Chinese A-aandelen, maar tot enige opluchting lijkt de A-share bubbel (+25% in mei) nog niet overgeslagen naar de aandelen met een notering in Hongkong (-4% in dezelfde maand). De daling van de markt kwam vooral door zwakkere winstverwachtingen. Ook Schroders heeft de toch al voorzichtige aannames voor de winstontwikkeling in China nog verder naar beneden bijgesteld.

Al met al zijn de specialisten van het Asian Total Return Fund van Schroders vrij somber gestemd. Mogelijk heeft uw fondsbeheerder dringend behoefte aan een vakantie of is het gewoon het gevolg van het lezen van die eindeloze onzin van ’sell side bulls’ over hoe geweldig alles in Azië is en hoe de ’Chinese droom’ een permanente bullmarkt veroorzaakt, merkt de Britse vermogensbeheerder cynisch op.

De correctie van een aantal Chinese aandelen wekt de hoop dat de terugkeer tot enig rationeel gedrag toch nog mogelijk blijkt in delen van de Chinese markt. De verslechterende vooruitzichten voor de Chinese economie blijven onveranderd van kracht. Vooral in productie en vastgoed kampt men met veel overcapaciteit. 

Ondanks de zwakke macrocijfers uit China stijgt de kredietgroei daar nog. Een radicale schoonmaakbeurt voor het financieel systeem is dringend noodzakelijk als China zich verder wil ontwikkelen richting zijn nieuwe groeimodel. Het huidige beleid duwt het land echter richting de afgrond van een potentiële financiële crisis.

Juist de markten die drijven op de hoop op meer QE en stimulering, anekdotes over bezoekjes aan Azië, gecombineerd met de macrocijfers uit de regio maken dat Schroders zich zorgen maakt en de kapitaalbescherming opschroeft. 

De export en consumptie heeft nog niet weten te profiteren van de lage olieprijzen. Dat kan erop wijzen dat structurele factoren de groei in de regio belemmeren. Schroders wijst daarbij op de demografische uitdagingen, de dalende productiviteit en de enorme groei van consumptieve kredieten. Azië heeft dringend ingrijpende hervormingen nodig.

Bijna alle bedrijven die Schroders recent bezocht waren voorzichtig gestemd. Een positieve noot kan er ook nog af, de meeste balansen van Aziatische bedrijven zijn stevig. Ondanks de recente marktdaling ziet de vermogensbeheerder nog genoeg value in de regio om volop actief te blijven.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie