Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Nieuws

China bonds de nieuwe TINA's

Voor obligatiebeleggers is er geen droog brood te verdienen in Europa en de VS. In China is er echter een positieve trend.

TINA (There’s no alternative; beleggers kunnen nergens heen behalve in aandelen) gaat ook op bij obligaties. In Europa en Amerika is er dankzij de zoektocht van beleggers naar rendement en de steunprogramma’s van centrale banken geen droog brood meer te verdienen met obligaties. En dan zijn China bonds de Tina’s van nu.

In China is juist sprake van een positieve trend, aldus Thomas Kwan, fondsmanager van Deutsche Invest China Bonds van Deutsche Asset & Wealth Management (Deutsche AWM). “De Chinese markt gaat meer en meer open voor buitenlandse investeerders, maar aan de andere kant neemt de vraag van Chinese beleggers naar bijvoorbeeld lokale bedrijfsobligaties ook toe. En er is meer vraag van Chinese bedrijven naar krediet, dus zij geven ook meer obligaties uit.”

“Het positieve sentiment op de beurzen zorgt ervoor dat bedrijven eenvoudiger geld kunnen ophalen via de beurs. En omdat ze eenvoudiger toegang hebben tot kapitaal neemt het risico dat hun leverage stijgt af. Ze zijn financieel gezonder.” Dit betekent volgens Kwan dat beleggers meer in kunnen zette op kredietrisico. “Omdat de gemiddelde financieringskosten in China omlaag gaan, kan de risicopremie voor high yield-obligaties omlaag. De credit spread wordt ook kleiner.”

Renminbi belangrijke munt

Chinese economie – de tweede ter wereld - groeit momenteel niet meer met dubbele cijfers, maar evengoed gaat het niet slecht, met een groei van hoge enkelcijferige getallen. Wat hierbij helpt is dat de Chinese munt, de renminbi, steeds populairder wordt. Mogelijk gaat de munt eind dit jaar al deel uitmaken van het zogenaamde Special Drawing Rights-mandje met nu dollars, euro’s, ponden en yen. En anders mogelijk snel daarna, wellicht voor de volgende besluitronde over de SDR-munten in 2020.

De Chinese overheid is in ieder geval druk bezig met hervormingen om in de toekomst aan de strenge eisen van de IMF te voldoen en meer en meer buitenlandse investeerders toegang te geven tot markten en economie. “Maar ook zonder het IMF zal de renminbi een steeds belangrijkere munt worden,” aldus Kwan. “De verdere openstelling van de Chinese aandelenmarkt draagt daar misschien nog wel meer aan bij dan het vooruitzicht dat de munt een officiële IMF-valuta wordt.”

De renminbi bleek verder verrassend stabiel ten opzichte van de dollar, stabieler dan Kwan – die 100% van het fonds belegt in renminbi - had verwacht. “De centrale bank verlaagde de rente en zal dat wellicht vaker doen in de komende tijd. De volatiliteit van de Chinese munt is sinds maart echter flink gedaald en is nu 1 tot 1,5% lager dan aan het begin van het jaar.”

Vastgoedmarkt normaliseert

De bedrijfsobligatiemarkt is de afgelopen tijd opgeschrikt door enkele defaults, maar daar is volgens Kwan in de offshore markt, waar hij belegt, weinig van te merken. “Er zijn altijd wel bedrijven die niet meer aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Daar houden we altijd rekening mee bij het samenstellen van de portefeuille. Vandaar dat we altijd beleggen in zo’n 100 verschillende soorten emittenten, zo voorkomen we dat we veel last hebben van een omvallend bedrijf.”

Een mogelijk andere bedreiging, de oververhitte Chinese vastgoedmarkt, lijkt minder groot te worden. “De tier-1 en tier-2-steden hebben een gezonde groei en vastgoedmarkt. De vastgoedvoorraden, de spooksteden, slinken weer.  Waar er sprake is van problemen, probeert de overheid te helpen door leningen over te nemen via dept swaps.”
Opgeteld lijkt er weinig wat ervoor kan zorgen dat Chinese obligaties niet de nieuwe Tina’s in obligatieland worden.


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie