Nieuws

Steen tipt grondstoffen

Volgens Steen Jakobsen, hoofdeconoom bij Saxo Bank, zal een Chinees Marshall plan de prijzen van grondstoffen enorm opdrijven.

Dit is het verhaal: met vier biljoen dollar aan buitenlandse deviezenreserves, die weinig tot geen rente opleveren, gaat China zijn commerciële en politieke invloedssfeer uitbreiden door krediet en infrastructuur in geheel Eurazië aan te bieden: van China’s oostkust tot aan Venetië en Kaapstad. Dat zei Steen Jacobsen, de eigenzinnige hoofdeconoom bij Saxobank, gisteren tijdens een bezoek aan Amsterdam.

Als met het "Zijderouteproject" wordt gestart, zal dat de prijzen van grondstoffen aanjagen, aangezien het grootste deel van de Chinese pot met geld naar infrastructurele werken zal gaan.

Nu kunnen de grondstoffenprijzen volgens Jacobsen ook wel een steuntje in de rug gebruiken. Dit jaar 2015 gingen de prijzen gemiddeld 30 procent onderuit. Alleen in de jaren 2008 en 2009 waren voor grondstofbeleggers roder.

Maar dat gaat dus veranderen. Jacobsen: "Door een zwakkere dollar, hogere inflatie, en verminderde aanbod van grondstoffen zullen niet-energiegeralteerde grondstoffen vanaf 2016 elke andere grote assetlasse verslaan.

Jakobsen zegt zelf de daad bij het woord te hebben gevoegd: “Mijn vastrentende activa, die 75% van mijn portefeuille uitmaakten, heb ik allemaal verkocht. De blootstelling aan goud heb ik vergroot., net als mijn algemene blootstelling aan grondstoffen." 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

    Impact beleggen