Nieuws

Mannen dominant in fondsbeheer

Vrouwen beheren slechts 2% van het totale fondsvermogen in de VS. De mannelijke dominantie is slecht voor beleggers.

Vrouwen kiezen er eerder voor om dokter, advocaat of accountant te worden, dan een fondsbeheerder, blijkt uit onderzoek van Morningstar. Volgens The Financial Times beheren vrouwen slechts 2% van het totale fondsvermogen in de VS. De mannelijke dominantie is een slechte zaak voor beleggers.

Uit het onderzoek blijkt minder dan 10% van de 7700 fondsbeheerders vrouw is, en slechts 184 van de 7000 beleggingsfondsen heeft een vrouw aan het roer staan. Dit kan beleggers benadelen, meent Morningstar, want spreiding binnen het management levert betere resultaten op. Voor de sector gaat een grote doelgroep aan potentieel talent verloren.

Erin Davis, een analiste bij Morningstar, stelt dat de fondsindustrie relatief minder vrouwen aan de top kent dan andere beroepsgroepen: bijvoorbeeld 37% van de artsen is vrouw, 33% van de juristen. In het Verenigd Koninkrijk wordt slechts 7% van de fondsen beheerd door vrouwen.

Mannen blijven dominant in fondsbeheer, ondanks enkele zeer getalenteerde vrouwen die de top hebben weten te bereiken in deze mannenwereld. Er is een grote ongelijkheid, zelfs vergeleken met vrouwen op topposities in bedrijven. Binnen de FTSE 100 wordt 23% van de leidinggevende posities door een vrouw bekleed.

Helena Morrissey van BNY Newton is niet verbaasd over de uitkomsten. Zij is een bekend voorvechter van vrouwen in de financiële wereld en roept in de krant vrouwen op om hun inspanningen te verdubbelen, zodat meer vrouwen in fondsbeheer hun carrière zoeken. 

The Financial Times heeft eind 2014 de tien grootste fondshuizen gevraagd naar het aantal vrouwen in dienst, alleen Aberdeen Asset Management wilde toen reageren. Anne Richards van Aberdeen pleit ervoor dat ratingbureaus de diversiteit binnen teams laten meewegen bij hun beoordeling. Volgens haar is het tamelijk anachronistisch dat nog altijd gekeken wordt naar de individuele fondsbeheerder aan het roer en niet naar het team dat mede het fonds beheert.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen