Nieuws

Negatieve rente leidt tot verstoring

Het is maar de vraag of negatieve nominale rente de economische groei en inflatie aanwakkeren, maar misschien helpen ze bij het stabiliseren van verwachtingen

Eerdere episodes van negatieve rentes en negatieve obligatierendementen waren maar kort. De huidige trend is dieper, breder en standvastiger in sommige Europese landen en Japan en dat is gevaarlijk, betoogt Andrew Milligan, hoofd strategie bij Stand Life Investments.

Deze trend kan namelijk leiden tot ernstige marktverstoringen. Er bestaat het risico dat negatieve rendementen financial engeneering in de hand werken. “Schuld aangaan met een negatief rendement kan erg attractief zijn voor bedrijven die dat gebruiken voor het terugkopen van aandelen of m&a activiteiten”, zegt Milligan.

Het is maar de vraag of negatieve nominale rente de economische groei en inflatie aanwakkeren, maar misschien helpen ze bij het stabiliseren van verwachtingen, vertelt het hoofd strategie.

“Maar na een tijdje inflateren negatieve rentes aandelen- en vastgoedprijzen waardoor eventuele bubbels zichzelf kunnen ontwikkelen,” zegt Milligan, “we waarschuwen ervoor dat negatieve rendementen een gat kunnen creëren tussen de economische cyclus en de vermogenscyclus. En wanneer de buyer of last resort uitstapt, ploppen bubbels.”

Daarnaast kan de introductie van negatieve rentes bij banken uiteindelijk leiden tot een omslagpunt waarop veel mensen bankpapier gaan oppotten, waarschuwt Milligan.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen