Nieuws

'Houd het bij smallcaps'

Christoph Riniker, aandelenstrateeg bij Julius Baer, blijft overwogen in smallcaps ten koste van de large caps.

In zowel Europa als de VS blijven smallcaps beter presteren, met name in Europa is die outperformance opvallend. Christoph Riniker, aandelenstrateeg bij Julius Baer, blijft overwogen in smallcaps, ten koste van de large caps in de markt. Economen en analisten van de Zwitserse private bank Julius Baer delen hun gedachten met de beleggende buitenwereld.

Tegengestelde geluiden - blijf  in de liquide segmenten
De ECB en de Fed laten tegengestelde geluiden horen op de obligatiemarkten. De huidige zwakte van de Amerikaanse economie is volgens de centrale bank van tijdelijke aard. Janet Yellen ziet dit jaar een eerste rentestap nog altijd als gepast. Voor de ECB is de huidige kracht van de Europese economie nog geen reden om de geldkraan toe te draaien. Zulke tegengestelde geluiden kunnen stress op de obligatiemarkten veroorzaken. De obligatiekoersen zijn ook volatiel. Daar komt een hoge uitgifte van nieuw schuldpapier in de VS bij. In deze volatiele obligatiemarkten geeft Markus Allenspach, fixed income analist bij Baer, geeft de voorkeur aan liquide segmenten, zoals Amerikaanse highgrade obligaties. De lawine aan nieuwe uitgiftes zal wel extra opwaartse druk op de yields geven.

Dollar drijft goud- en zilverprijs
De volatiliteit op de grondstoffenmarkten komt vooral door de economische data uit de VS en de dollar. Een stijging van de dollarkoers drukte goud en zilver weer omlaag, waarmee een opwaartse trend doorbroken werd. Het valt nog te bezien of de Fed de rente gaat verhogen, maar het economisch herstel neemt de behoefte aan veilige havens weg. Carsten Menke, de grondstoffenanalist van de Zwitserse private bank, heeft een ’bearish view’ op goud en zilver. Het sentiment golft op en neer, de dollar is met name een korte termijn drijfveer voor het edelmetaal. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie