Nieuws

China vreest groeidoel te missen

De People’s Bank of China heeft de rentetarieven opnieuw verlaagd om de groeivertraging het hoofd te bieden.

De People’s Bank of China heeft de rentetarieven opnieuw verlaagd om de groeivertraging het hoofd te bieden. De belangrijkste tarieven voor kredieten en deposito’s zijn met een kwart procentpunt verlaagd, schrijft The Wall Street Journal. De PBOC zegt dat de lage inflatie de aanleiding tot deze rentestap vormt.

Het is de derde renteverlaging in een halfjaar en beleidsmakers proberen de last te verlichten van de zware schulden die bedrijven en overheden torsen. De centrale bank van China nam de stap omdat de zorgen over de schuldenberg toenemen en het groeiherstel in de weg staan. 

Een scherpe waarschuwing over de hoogte van de schuld klonk duidelijk door. De PBOC verklaarde dat de schuldtoename het land dwingt om steeds meer middelen in te zetten om de schulden af te lossen of te herfinancieren. Meer fiscale expansie wordt beteugeld. Volgens bronnen overweegt de centrale bank een verruimende maatregel die de lokale overheden in staat moet stellen om hun schulden te herfinancieren. 

Tot nu toe jaagt het beleid de Chinese aandelenmarkten naar grotere hoogten. Daarmee wordt weliswaar voorkomen dat kapitaal naar het buitenland vloeit, maar tegelijkertijd groeien de zorgen over mogelijke speculatieve handel. De aandelenmarkten vielen terug toen toezichthouders aangaven de handel met geleend geld aan banden te willen leggen.

Bronnen melden dat de Chinese overheid zich zorgen maakt dat de groeiverwachting niet uitkomt. Vanuit de partijtop is aangegeven dat het monetaire beleid de reële economie meer moet ondersteunen, schrijft The Wall Street Journal.

Afgelopen week vielen de handels- en inflatiecijfers tegen. Ook zit de vastgoedmarkt en de constructiesector in het slop. Export is verzwakt als gevolg van de lagere vraag uit het buitenland en de kunstmatig hoge yuan. Het bankensysteem zucht onder slechte kredieten die knagen aan de winstgevendheid van de banken.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie