Nieuws

Record aan vermogen in ETF’s

Belegd vermogen in ETF's bereikt een record vna bijna 3 biljoen dollar.

Het totale vermogen belegd in ETF’s steeg wereldwijd naar een nieuw record van 2,998 biljoen dollar, maar kwam dus net tekort voor de mijlpaal van drie biljoen aan het eind van april, maakt onderzoeksbureau ETFGI bekend. ETFGI verwacht overigens dat in het midden van 2015 het totale vermogen in ETF’s wel stijgt naar meer dan drie biljoen dollar.

Records werden aan het eind van april ook gebroken door ETF’s die genoteerd staan in:

  • Verenigde Staten met 2,132 biljoen dollar
  • Europa met 511 miljard dollar
  • Azië zonder Japan met 125 miljard dollar
  • Japan met 112 miljard dollar
  • Canada met 69,9 miljard dollar

Er waren eind april 5719 ETF’s op de markt. Die ETF’s hadden 11.077 noteringen en ze werden aangeboden door 250 leveranciers op 63 beurzen in 51 landen.

In april stroomde er netto 10 miljard dollar naar ETF’s. In de eerste vier maanden van 2015 kwam er 108,8 miljard dollar aan nieuw geld bij voor de industrie, wat een significante stijging was ten opzichte van de eerste vier maanden van 2014 toen er 71,7 miljard dollar aan nieuw geld bijkwam.

“De prestaties van de beurzen buiten de Verenigde Staten zorgden voor een algehele stijging van vermogen dat belegd wordt in ETF’s. Ontwikkelde en opkomende markten hadden een hele goede maand, met een stijging van 5 en 8%, terwijl de S&P 500 en de Dow Jones in de Verenigde Staten stegen met minder dan 1%”, aldus Deborah Fuhr, partner bij ETFGI.

In april mochten fixed income-ETF’s het meeste geld verwelkomen met 9,8 miljard dollar, gevolgd door aandelen-ETF’s met 1,8 miljard dollar, terwijl ETF’s van grondstoffen 1,1 miljard dollar zagen uitstromen.

ETF-leverancier Vanguard mocht het meeste geld verwelkomen met 8,1 miljard dollar, gevolgd door DB/x-trackers met 5,9 miljard dollar en WisdomTree met 4,1 miljard dollar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie