Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Goede beloning voor risico

Uit het rendement van profielfondsen blijkt dat tegenover risico nemen nog steeds een beloning staat.

Met het afsluiten van het eerste kwartaal start het rapportageseizoen voor financiële partijen. De kwartaalrendementen van profielfondsen in Nederland geven een boeiende invalshoek. Het gemiddelde profielfonds is gebaseerd op een elftal partijen met meerdere profielen op het schap.

Deze beleggingsoplossingen laten mooie rendementen zien tot 31 maart 2015 en voorlopig lijkt het erop dat beleggen loont en sparen niet.

herkomst rapporten

 

De indeling van elk profiel gebeurt op basis van de volatiliteit van de afgelopen drie jaar. Een gemiddeld cijfer zoals hierboven wordt altijd opgebouwd uit partijen die goed en die minder goed presteren. De onderlinge rendementsverschillen tot 31 maart 2015 zijn dan ook groot. De asset allocatie van de verschillende partijen is daar voor het grootste deel vernatwoordelijk voor. Op dit moment ziet de gemiddelde asset allocatie per profiel er als volgt uit:

 

herkomst rapporten

 

Spiegel voor vermogensbeheerders

Voor vermogensbeheerders is deze informatie een spiegel om te zien waar het gemiddelde rendement en asset allocatie overeenkomen of juist afwijken van de eigen modelportefeuilles. Profielfondsoplossingen zijn niet direct een concurrent van vermogensbeheerder, maar zouden dat op termijn wel kunnen worden. En soms zijn ze dat al. 

Profielfondsen zijn niet heel boeiend. Je ziet geen posities, laat staan transacties. En het is misschien ook wel een risico om slechts één profielfonds op te nemen in je beleggingsportefeuille.

De volatiliteit van alle profielen is voorzichtig toegenomen ten opzichte van het vorige kwartaal. En de rendementen zijn zo goed dat ze misschien wel te mooi zijn om waar te zijn. Het resultaat is dat bij alle profielen de Sharpe-ratio’s verder omhoog zijn gegaan. We zitten feitelijk in een omgeving waarbij tegenover risico nemen nog steeds een beloning staat.

Cash is king

De grote vraag is waar je nu in belegt als je liquiditeiten in portefeuille hebt? Dat kan echt cash zijn, maar ook geldfondsen behoren tot de mogelijkheden. Bij het beoordelen van een liquiditeitspositie zijn er nog altijd twee vragen.

  1. Welke rendementsdoelstelling is er?
  2. Welke risico’s staan daar tegenover?

Geen liquiditeiten in de portefeuille verhoogt het risico, maar meer liquiditeiten zullen het doelrendement verlagen. “Cash is king” is een mooie slogan, maar zorg dan wel dat u de koning goed kent en weet of hij u goedgezind is. 


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Assetallocatie