Nieuws

Liquiditeit, het onderschatte risico

Obligatiebeleggers letten te weinig op liquiditeit, vindt specialist Gomez-Bravo. Negatieve rente is de nieuwe Y2K-bug.

Het IMF waarschuwde er al voor, maar veel obligatiebeleggers zijn zich desondanks nog veel te weinig bewust van de liquiditeitsrisico's die ze lopen als de markt een keer een verkoopgolf te verwerken krijgt. Dat is de stelling van Pilar Gomez-Bravo (foto), fixed income specialist van de Amerikaanse vermogensbeheerder MFS.

Dat Gomez-Bravo wel is gespitst op die risico's is niet zo vreemd: ze werkte bij Lehman Brothers Asset Management toen het moederbedrijf in 2008 omviel door een acuut gebrek aan liquiditeit. "Beleggers zouden hier veel meer vragen over moeten stellen aan hun vermogensbeheerders. Hoe kwetsbaar is de portefeuille bij krimpende liquiditeit?"

De zoektocht naar rendement zorgt ervoor dat obligatiebeleggers meer en meer hun toevlucht zoeken tot beleggingen met meer kredietrisico, die minder liquide zijn, stelt Gomez-Bravo vast. Bovendien kunnen banken en dealers, gedwongen door regelgeving, minder risico in de boeken nemen, waardoor ze minder makkelijk een verkoopgolf in de markt kunnen opvangen en in goede banen kunnen leiden.

Begin van het eindspel

"Als mensen straks, om wat voor reden dan ook, plotseling moeten gaan heralloceren, dan ontdekken ze pas hoe klein de deur is waardoor ze met z'n allen naar buiten willen." Dat besef is nu bij veel beleggers nog te weinig aanwezig, zegt ze. "Helaas worden beleggers nu vooral voortgedreven door honger naar rendement. Er zal een correctie in de markt nodig zijn om het thema risico weer top of mind te krijgen."

Wat kan zo'n correctie bewerkstelligen? "Een trigger kan van alles zijn. Bubbels lopen niet langzaam leeg, ze knappen. Dat kan door een grote deconfiture, van een bedrijf of een land, of door geopolitieke kwesties. Maar ook een actie door een centrale bank waar de markt niet op had geanticipeerd. Denk aan het taper tantrum van vorig jaar."

Volgens Gomez-Bravo is het niet voor niets dat met name Fed-voorzitter Janet Yellen op dit moment extreem goed op haar woorden let. "De centrale banken willen de bubbel nog niet doorprikken. Ze zijn zich buitengewoon goed bewust van de impact van hun opmerkingen. Ik verwacht ook geen actie van de Fed tot na de zomer, hoewel ik denk dat het goed is als de markt een keer getest gaat worden met een renteverhoging. We moeten een keer aan het eindspel beginnen en een keer uit die 0%-bandbreedte komen."

Negatieve rente-bug

Gomez-Bravo houdt in haar eigen beleggingsbeleid uiteraard wel rekening met een plotselinge liquiditeitscrisis, al doet ze dat niet door grote porties cash aan te houden. "Je moet vooral zorgen dat je beleggingen meer liquide zijn dan de benchmark. Dus als ik kan kiezen tussen een obligatie van 100 miljoen en een van 1 miljard, die gelijk zijn geprijsd, dan kies ik die van 1 miljard. Ik wil een portefeuille met hoger rendement dan de benchmark en met meer liquiditeit dan de benchmark."

Hoe kijkt ze, met bijna twinig jaar ervaring in de obligatiemarkt, aan tegen de extreme omstandigheden die daar nu heersen? "Ik ben gek op de kredietmarkt. Er zijn zo veel manieren om daar geld te verdienen. Maar het wordt minder leuk als technische factoren belangrijker worden dan fundamentele factoren."

"Wat nu wel heel interessant is, is om te zien in hoeverre de risicomodellen zouden kunnen omgaan met langdurig hoge negatieve rentes. Het doet me denken aan hoe we ons zorgen maakten over de millennium bug. We denken dat de modellen het aankunnen, maar of dat ook zo is blijkt pas in de praktijk."

 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Online magazine ETF's