Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Nieuws

Groei uit onverwachte hoek

Vergeet dividendbeleggen, in het bullish Europa zijn mooie groeiaandelen te vinden uit onverwachte hoek.

In de IEXFonds 40 zitten dit jaar de nodige nieuwe namen, onder andere het Europe Strategic Growth Fund van JP Morgan Funds. Dit Europese groeifonds is niet zo heel groot, een kleine 500 miljoen euro, maar weet een consistent rendement neer te zetten.

Dit is een van de zes selectiecriteria om opgenomen te mogen worden in de IEXFonds 40. Die rendementen heeft het fonds behaald door in groeiaandelen te beleggen, maar de hippe, overgewaardeerde aandelen zoveel mogelijk links te laten liggen. Die passen soms wel in de groeistrategie die portfoliomanager Ben Stapley hanteert, maar laten vaker een underperformance zien dan echte groeiaandelen.

Hoe Stapley die identificeert? Vooral op basis van behavorial finance. De fondsmanager hanteert de factoren momentum en kwaliteit. Momentum wijst de fondsmanager in de juiste richting.

"Het fungeert als gids, om ons te wijzen op aandelen in een positieve trend. Daarna volgt een kwaliteitstoets, onder andere op basis van bedrijfsonderzoek, onderzoek naar de markten waarop de onderneming opereert. Daarbij geldt dat kwaliteitsbedrijven - winstgevende, financieel gezonde ondernemingen - vaker het positieve momentum weten te behouden. We kijken ook of het bedrijf ons positief kan verrassen. Bijvoorbeeld met goed nieuws over een product. En als ze dat al gedaan hebben, is de kans dat ze het vaker doen, groter."

de groeicyclus

Geen glamouraandelen

Traditionele groeibeleggingsfondsen baseren zich volgens Stapley teveel op historische groei en verwachtingen van aandelen. Op deze manier komen al snel de hooggewaardeerde glamouraandelen bovendrijven. Bovendien zijn beleggers geneigd om glamouraandelen langer in portefeuille te houden.

Ze verkopen ze niet zo snel, aldus Stapley. Ook niet bij negatieve verrassingen. Zo trappen ze makkelijk in de value trap. Toch zijn niet alleen bedrijven die zich op online-activiteiten richten groeibedrijven en geschikt voor de portefeuille van het fonds. Groei komt soms uit onverwachte hoek, zo legt Stapley uit.

"Wij beleggen bijvoorbeeld in de boekhandels van WH Smith. Dit ligt niet voor de hand, want de krantverkoop in Groot-Brittannië is al jaren aan het dalen. Toch heeft deze onderneming onze voorkeur boven bedrijven als bijvoorbeeld de online retailer Asos. Die opereert weliswaar in een (online) groeimarkt, maar heeft last van groeipijn en veel concurrentie. WH Smith is juist bezig om zich te heruitvinden als boekwinkel op vliegvelden, als travelstore. Dat is goed voor de winstgevendheid. In 2014 was Asos een underperformer, WH Smith deed het juist prima op de beurs."

Bullish Europa

Het universum van het fonds bestaat uit 1800 Europese aandelen. Daarbij hoeft Stapley zich niet te beperken tot de 272 aandelen uit de MSCI Europe Growth index. "We beleggen unconstrained en voor alle aandelen geldt Don't like it, don't own it," aldus Stapley.

De aandelen waar het fonds wel in belegt zijn onder andere de Zwitserse Novartis en Nestlé, Unilever, Novo Nordisk, Bayer en L‘Oreal. Stapley verwacht dat deze aandelen het de komende tijd goed blijven doen.

"Europese aandelen hebben een sterke correlatie met de groei van het bbp. En daar zit weer een stijgende lijn in. Europa heeft bovendien nog wat goed te maken ten opzichte van de VS, waar ze veel verder in de beurscyclus zitten omdat ze zeven jaar eerder zijn begonnen met QE. Daarnaast zijn de rentekosten heel laag voor ondernemingen en dan heb ik het nog niet eens over de lage olieprijs. De outlook voor Europa is dus erg bullish."


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie