Nieuws

Smallcaps ontdoen van risico

Damien Kohler is positief over Europa en ziet kansen voor Europese smallcaps. Zolang je maar op de goede momenten nee zegt.

Beleggers zijn vaak wat huiverig voor smallcaps omdat ze het segment van kleine aandelen riskanter vinden dan de bekende blue chips die in de grote indices zitten. Maar het is wel degelijk mogelijk om met beperkt risico in small- en midcaps te beleggen, vindt Damien Kohler (foto), CIO van het Parvest Equity European Small Cap fonds.

"My job is to derisk the smallcap risk," zegt hij daarover. "Mensen denken dat smallcaps risicovol zijn, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Mijn klanten willen helemaal geen op en neer stuiterend fonds dat het ene jaar goed en het volgende jaar slecht presteert. Dus zorg ik er met mijn team voor dat we de risico's beheersen."

Een van de methodes om dat te doen is door goed te letten op de liquiditeit van de beleggingen. Hoe kleiner de deurtjes waar beleggers door naar buiten kunnen, hoe heftiger de sell-offs in die aandelen kunnen zijn. Daarom gaan alle mogelijke beleggingen eerst door een "liquiditeitsfilter" en moet lagere liquiditeit bij Kohler altijd worden gecompenseerd door een hogere upside. 

Om vergelijkbare redenen vermijdt Kohler ook de allerkleinste aandelen. "Die zijn veel volatieler dan andere small- en midcaps. Door ze niet op te nemen brengen we het risico in de portefeuille omlaag." In een tijd waarin steeds meer bedijven de weg naar de beurs weten te vinden houdt Kohler zich bovendien verre van IPO's. Om de simpele reden dat die historisch gezien slechter presteren dan de markt in de periode na de beursgang.

Bouwbedrijven en financials

"Je moet goed nee kunnen zeggen," vat Kohler zijn beleid samen. "We zijn ook heel goed in het verkopen van aandelen, bijvoorbeeld. We weten goed wanneer we verkeerd zitten en grijpen dan ook snel in. We hebben geen emotionele banden met de aandelen in portefeuille. Wat niet werkt verkopen we."

En zolang Europa nog genoeg koopkansen biedt zal Kohler ook aandelen blijven verkopen. "Iedere 18 maanden wordt een groot deel van de portefeuille gerecycled. En zijn er nieuwe ideeën in de plaats van oude gekomen." Kohler ziet op het moment nog zeker mogelijkheden, zelfs na een rally van zo'n 20% in twee maanden tijd. "Ik ben positief over Europa. Ik verwacht dat het earnings momentum in de VS wel eens zou kunnen afzwakken en in Europa juist zou kunnen toenemen."

Als voorbeeld noemt hij de bouw. "Daar is heel sterk gesneden in de kosten, terwijl het herstel eigenlijk nog moet beginnen." Ook de financiële sector is volgens Kohler interessant als het herstel in Europa doorzet. Voorlopig ziet hij vooral factoren die dat herstel kunnen ondersteunen. Om te beginnen de lage euro, die gunstig is voor exporteurs en bedrijven die te maken hebben met Amerikaanse prijsconconcurrentie, zoals de papier- en verpakkingsindustrie.  

End of the lack of spending

Daarnaast is er de ECB, die op alle manieren de rente laag houdt en verder omlaag duwt. Prima, vindt Kohler, want "bedrijven met kasgeld op de balans worden min of meer gedwongen om het gaan gebruiken. Danwel door dividend te verhogen, danwel door aandelen terug te kopen of te investeren in groei of overnames."

Voor consumenten geldt min of meer hetzelfde, zegt Kohler. "Die vragen zich ook af wat ze met hun geld moeten doen. In veel landen wordt nog te veel gespaard. Naramate dat minder oplevert zullen steeds meer mensen andere bestemmingen voor dat geld gaan zoeken. Ik denk niet dat ze nu massaal aandelen gaan kopen, maar ze kunnen het wel steken in hun eigen huis, door middel van een verbouwing, of in een nieuwe auto, bijvoorbeeld. Het komt de consumptie ten goede"

"The end of the lack of spending," noemt Kohler het. En dat wordt verder aangejaagd door een toenemend consumentenvertrouwen. "Frankrijk is nog wat mat, maar je ziet de stemming sterk verbeteren in Duitsland, in Groot-Brittannië, zelfs in Italië. En ook in Nederland verbetert de stemming. Maar goed ook, want jullie waren wel heel erg pessimistisch."


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Assetallocatie