Nieuws

Slimme steden, veilige steden

De komende tien jaar is vijfhonderd miljard dollar nodig om onze steden veilig te houden. Dat biedt beleggingskansen.

Om steden in de toekomst aantrekkelijk te maken voor bewoners en bedrijven moeten zij niet alleen slimmer worden, maar ook veiliger. Dat schrijft de Zwitserse vermogensbeheerder Pictet in zijn nieuwste beleggingsupdate, getiteld Security: The making of a smart and safe city

Pictet: "Veiligheid is een belangrijke pijler van een slimme stad. Veiligheid in een stad behelst veilige infrastructuur – water, energie en transport – en diensten om de gezondheid en veiligheid van burgers te beschermen."

Volgens Pictet zullen de veiligheiduitgaven de komende jaren hard stijgen en dat biedt aantrekkelijke beleggingskansen. Dan moet bijvoorbeeld worden gedacht aan IT-oplossingen om hackers niet de kans te geven om het verkeer lam te leggen (zoals een paar jaar terug in het Israelische Haifa gebeurde) of aan nieuwe technieken om de watervoorziening schoon en veilig te houden.

Mega-investeringen

Pictet heeft berekend dat de wereldwijde groei van steden de komende tien jaar 3,3 biljoen dollar kost. Daarvan is 14 procent gereserveerd om onze steden ook veilig te houden. Pictet verwacht dat gespecialiseerde bedrijven, die zich actief bezig houden met veiligheid, tot 2020 minstens tien procent per jaar kunnen groeien.

Voor bedrijven, die zich bezighouden met cyber-security, zijn de winstverwachtingen nog zonniger. Met de opkomst van het internet-der-dingen, wordt de stedelijke infrastructuur alleen maar complexer, dus eenvoudiger te hacken. Dat speelt cyber-security, nu goed voor een totale beurswaarde van 71 miljard dollar, nadrukkelijk in de kaart. De winsten van dit soort bedrijven kunnen ook de komende jaren met meer dan 15% per jaar groeien, aldus Pictet.

Iedereen naar de stad

De wereld verstedelijkt in een welhaast adembenemend tempo. Op dit moment trekken elke week meer dan een miljoen mensen naar de stad. De VN verwacht dat in 2050 twee derde van de wereldbevolking zich in een stad ophoudt. 

Deze ontwikkeling lokte voormalige burgemeester van Denver, Colorado de volgende rake uitspraak uit: "De 19e eeuw was de eeuw van de imperia De 20e eeuw was de eeuw van de nationaal staten. De 21e eeuw zal de eeuw zijn van de steden."

Slimme oplossingen

Een voorbeeld van een bedrijf dat oplossingen aandraagt om stedelijke criminaliteit laag te houden, is Darktrace, een cyber security start-up. Opgericht door voormalige medewerkers van verschillende veiligheidsdiensten ontwikkelt het zelflerende systemen die op basis van big data criminaliteit kunnen voorspellen, dus voorkomen.

Of neem het private equitybedrijf Rock Ventures uit Detroit. Dat installeert in al zijn gebouwen gevoelige sensoren waarmee de veiligheid van de huurders is gegarandeert. 

Themafonds

Voor beleggers, die geloven in het thema veilige steden, is Pictet in de markt met het Pictet-Security Fund. Ongeveer twee derde van de portfolio bestaat uit bedrijven die zich richten op urbanisatie en manieren om de wereld veiliger te maken. 


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Lees meer

Outlook 2022