Nieuws

Banque de Luxembourg : Amerikaanse groeimotor hapert

Het lukt Amerika nog niet om de wereld definitief uit de economische crisis te trekken en dat kan ook wel eens lastig worden.

Amerikaanse bedrijven gebruiken hun extra cash vooral om eigen aandelen in te kopen - iets wat traditioneel meer in de VS gebeurt dan in Europa- in plaats van te investeren. Dat beperkt het groeipotentieel van het land en daarmee dat van de wereldeconomie, betoogt Banque de Luxembourg in een outlook op het tweede kwartaal

De lage olieprijs is leuk en aardig voor consumenten en bedrijven, maar het meest waarschijnlijke scenario voor de wereldeconomie is - vanwege het gebrek aan investeringen - een vertraging in 2015, aldus de Luxemburgse bank.

Amerikaanse huishouders bevinden zich, hoewel ze minder schuld hebben en de olieprijs fors lager is, nog altijd in een kwetsbare financiële positie. De Amerikaanse economie is goed voor 70% van het bbp van het land, maar omdat de huishoudens nog kwetsbaar zijn, lijkt het deze keer onwaarschijnlijk dat de Amerikaanse consumptie de wereldeconomie uit het dal trekt.

Zoals bijvoorbeeld wel het geval was voor het faillissement van Lehman Brothers, schrijft Banque de Luxembourg.

Onhoudbare rentebeleid

In Europa is er sprake van toenemende economische activiteit, maar er mag niet uit het oog verloren worden dat de vergelijkingsbasis in de meeste landen zwak is. Veel landen in Europa hebben nog te maken met problemen, zoals ontoereikende hervormingen, politieke risico’s in Griekenland en Spanje en het onhoudbare nulrentebeleid van de ECB, aldus de bank.

De monetaire maatregelen van Draghi dragen wel bij aan de stabilisering van de economische en financiële situatie in minder concurrerende landen als Frankrijk en Italië. Maar die maatregelen hebben als neveneffect dat er een groeiende kloof ontstaat tussen gezonde en kwetsbare landen en die kloof kan alleen gedicht worden door structurele hervormingen, betoogt Banque de Luxembourg.

In Japan wordt maar weinig voortgang geboekt met structurele hervormingen. Tot nu toe is de koopkracht van Japanse huishoudens ook amper gestegen als gevolg van de toegenomen inflatie en de bescheiden loonsverhogingen.

Er dus ook geen duidelijke trend waar te nemen in Japan, waar de start van Abenomics nog veelbelovend was, aldus de Luxemburgse firma.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022