Nieuws

Wat brengt de toekomst voor ETF's?

Drie vragen aan Debbie Fuhr over de toekomst van de ETF-sector. Een sector die een stormachtige ontwikkeling doormaakt.

Wat brengt de toekomst voor ETF’s? De antwoorden veranderen, als weerspiegeling van de stormachtige ontwikkeling die deze markt doormaakt. ETF.com stelde drie vragen aan ETF-expert Debbie Fuhr.

Wat voor soort producten zullen in de toekomst gaan komen?

Fuhr verwacht uitbreiding naar allerlei soorten beleggingscategorieën, omdat beleggers multi-factor producten willen, in zowel aandelen als fixed income. Ook zullen actief beheerde ETF’s populairder worden en gaan beleggingsproducten ontwikkeld worden die gebruik maken van ETF’s, bijvoorbeeld in multi-asset, target date of op basis van risicoprofiel. Het aanbod zal ook verder groeien, aanbieders zullen vanuit Azië, VS en Canada naar Europa komen.

Wat is de impact van post trade reporting en MiFID II op de ETF industrie?

Meer rapportage en transparantie komen de ETF-sector ten goede, omdat een groot aantal mensen zekerheid zoekt dat instrumenten voldoende liquide zijn, of dat er secundaire liquiditeit bestaat. Het voordeel dat Fuhr signaleert is dat steeds meer mensen zich op hun gemak zullen gaan voelen in Europa, Azië en Latijns-Amerika, of daar waar producten een dubbele notering kennen. 

Heeft de sector genoeg gedaan om beleggers te onderwijzen?

De industrie doet vandaag de dag veel meer aan onderwijs en ook op een betere manier, vindt Fuhr. De uitdaging is dat ETF’s een democratisch product zijn, in de zin dat ze gebruikt worden door particuliere, institutionele beleggers en adviseurs.  Beleggers bevinden zich op allerlei verschillende fases van de leercurve. De uitdaging is dus ook om het juiste niveau te vinden om met de beleggers te spreken. Volgens Furh begrijpen beleggers een ETF niet echt tot ze het product voor de eerste keer aanschaffen.

Daarbij gaat het niet alleen om de producten zelf, maar ook om verhandelbaarheid, settlement, belastingen, benchmarks, asset allocatie, enzovoort. Volgens de ETF-analiste is onderwijs niet alleen de verantwoording van de productaanbieders, maar ook van de indexmakers en beurzen. Er ligt verantwoordelijkheid bij alle spelers in het ETF-ecosysteem.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Outlook 2022