Nieuws

Valutaoorlog G10 versus dollar

Het rentewapen wordt in Europa volop ingezet, dat leidt tot een verzwakking van de G10-valuta tegenover de dollar.

Het komende kwartaal wordt bepaald door uiteenlopend monetair beleid, cyclisch herstel in Europa en ’schaapachtig herstel’ in Azië. Wat de implicaties daarvan zijn voor de verschillende beleggingscategorieën valt te lezen in een coproductie van ETF Securities Research van Roubini Global Economics.

Enerzijds overwegen de Fed en de Bank of England om de rentetarieven op te schroeven, anderzijds hebben dit jaar al 20 centrale banken de rente verlaagd in een poging de economische groei op gang te helpen. Desondanks is het pessimisme over de groei in het afgelopen kwartaal toegenomen. ETF Securities en Roubini zijn echter optimistischer gestemd, omdat Europa en Azië kunnen profiteren van de lage olieprijzen, lage rente en zwakkere valuta.

In Europa zien zij een mild cyclisch herstel, met name te danken aan de olieprijs en rente. Dit herstel kan alleen duurzaam worden als structurele hervormingen worden doorgevoerd. De politieke instabiliteit en aanstaande verkiezingen vormen echter daarvoor een bedreiging.

Azië ondergaat momenteel - in het Chinese jaar van het schaap - een groeiversnelling. De impact van de lage olieprijzen op de groei is nog niet helemaal zichtbaar, wat wel in de inflatiecijfers het geval was. Diverse centrale banken pogen met een ruimer beleid de economie en hun handelspositie te bevorderen.

Vraag naar grondstoffen zal stijgen

Het stimulerende beleid zal de vraag naar grondstoffen aanjagen, voorspelt ETF Securities. De groei in China kan positief verrassen. De infrastructurele uitgaven verhogen daar de vraag naar commodities. De lage olieprijs drijft de economische activiteit in Azië hoger, wat ook een positieve drijfveer is voor grondstoffen.

Met name industriële metalen, palladium en platina kunnen hiervan profiteren. ETF Securities waarschuwt dat het aanbod in de meeste industriële metalen krapper is dan over het algemeen wordt aangenomen.

Beleidsmakers zetten volop het negatieve rentewapen in Europa in en dat leidt tot een substantiële verzwakking van de G10-valuta tegenover de dollar. De USD index noteert op het hoogste niveau in twaalf jaar. De rally komt door het economisch herstel in de VS en de aanstaande rentestap van de Fed.

ETF Securities ziet ruimte voor een correctie van de dollarkoers, omdat economische data tegenvallen en de koers uit de pas loopt met de rente-ontwikkeling. Op de langere termijn zal de trend van een hogere dollar zich voortzetten, evenals de dalende trend voor euro en yen.

Aandelen houden wind in de zeilen

De aandelenmarkten kunnen profiteren van de gematigde groei, lage inflatie en ruime beleid, stelt Roubini. De waarderingen zijn wel opgelopen en hebben maar beperkt ruimte om onzekerheid op te vangen. De neerwaartse risico’s nemen echter af.

Roubini rekent dit jaar op single-digit rendement op aandelen en verwacht een hogere volatiliteit. Opwaarts potentieel is met name buiten de VS te vinden en in sommige cyclische sectoren.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's