Nieuws

Japan, rijzende ster in Azië

De markten in Azië zijn nerveus, maar Japan wint op alle fronten aan aantrekkingskracht, stelt AXA Framlington Asia.

De markten in Azië zijn nerveus, maar Japan wint op alle fronten aan aantrekkingskracht, stelt Mark Tinker van AXA Framlington Asia. De meeste aandelenmarkten noteerden afgelopen week lager, met uitzondering van China. De dollar lijkt te stabiliseren, terwijl de grondstoffenmarkten zwak blijven.

Door het ontbreken van momentum neemt ruis de overhand. Acties van de Fed worden overdreven en nervositeit neemt toe. Volgens Tinker kampen beleggers met hun eigen mindset, om in mei te moeten verkopen. Men is nerveus over de hoge multiples nu een nieuw kwartaalcijferseizoen voor de deur staat. Het kan leiden tot een opleving van de volatiliteit met een zwakke liquiditeit in de rest van de wereld. 

Er is een markt die er voor Tinker aantrekkelijk uitziet en dat is Japan. Daar constateert hij een aantal interessante ontwikkelingen, zowel top down als bottom up. Japan kent een hoge blootstelling aan de wereldeconomie, cyclische aandelen winnen aan aantrekkingskracht. Japan kan profiteren van de duurdere dollar (en goedkopere yen) en de lage olieprijs.

Vaak worden de lage olieprijzen gezien als een bedreiging, maar Tinker benadrukt de positieve impuls die de lage energieprijzen geven aan economische groei in olie-importerende landen. Dit soort landen hebben een hogere neiging om te consumeren.

Verder wijst Tinker op technische fundamentals, aandelen- en marktmechanismen die voor Japan goed uitpakken. Technisch gezien noteert de Nikkei bij een vijftienjarig hoogtepunt. Marktmechanismen werken ten gunste van Japanse aandelen. Het is wachten tot de internationale belegger in Tokyo weer ten tonele verschijnt. Een belangrijk feit is de lancering van de JPX Nikkei index 400 eind vorig jaar. Een initiatief van de overheid om beleggers en management op een lijn te krijgen via vastgestelde doelen voor het aandelenrendement. Binnen bedrijven is er een verhoogde interesse in dividenduitkeringen en aandeleninkoopprogramma’s om cash terug te sluizen richting aandeelhouders. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie