Nieuws

2016 beter jaar voor Zwitserland

In 2016 komt er een ommekeer voor Zwitserland dankzij een aantrekkend economisch klimaat en monetaire verruiming.

Zwitserland heeft te kampen met een recessie en een sterke Zwitserse frank. In 2016 komt er een ommekeer door een aantrekkend economisch klimaat in Europa en een ruimer monetair beleid van de Zwitserse centrale bank (SNB), verwacht Nikolay Markov, econoom bij het Zwitserse Pictet.

De SNB verloor in januari zijn geloofwaardigheid door het onverwachte besluit om de frank en de euro los te koppelen, schrijft Markov. Om het vertrouwen te herstellen, lijkt de SNB monetair te willen verruimen en zo de economie op gang te krijgen, denkt de econoom.

De Zwitserse economie, die vooral op de export draait, heeft dat ook wel nodig. Pictet denkt dat de Zwitserse frank nu 15% overgewaardeerd is ten opzichte van de euro. Alle economische indicatoren in het land zijn negatief. Retailverkopen daalden met meer dan 2% in januari.

Politieke beslissing

De Zwitserse export doet het nu nog goed omdat het veel waarde toevoegt, maar de export zal afnemen omdat exporteurs de duurdere frank wel moeten doorberekenen, betoogt Markov. Het economische herstel in Europa en minder spanning in Oost-Europa verzachten samen met het ruimere monetaire beleid de pijn voor Zwitserland op de lange termijn, denkt de econoom.

Dit drijft de euro weer hoger ten opzichte van de Zwitserse frank. Consumenten in Zwitserland zullen hun portemonnee dan weer trekken door lagere importprijzen en kortingen van retailers. De econoom schrijft verder dat de keuze, om het valutaplafond los te laten, deels politiek was.

Een te dure frank drukte namelijk het rendement op buitenlandse holdings van de 26 Zwitserse kantons. Deze deelstaten zijn de grootste aandeelhouders van de SNB.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen