Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. De afgelopen vijftien jaar heeft hij als beleggingsprofessional gewerkt bij onder andere AXA IM, Sector Investment Managers en Petercam. Ubbels is specialist op het gebied van asset allocatie. Apha Research brengt op regelmatige basis rapporten uit over asset allocatie, waaronder de maandelijkse Asset Allocatie Consensus, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeherders worden verzameld. Diverse malen per jaar organiseert Alpha Research seminars over belangrijke topics voor vermogensbeheerders.
Nieuws

Sharpe omhoog

Opvallend: de sharpe ratio van alle beleggingsstrategieën (zeer defensief tot zeer offensief) is in de periode '12-'14 flink gestegen.

Het uitgangspunt van de markt verslaan, staat eigenlijk haaks op je beleggingsdoel halen. Waarom is er minder bewondering voor een Tourwinnaar die geen enkele etappe heeft gewonnen? De professionele sporter heeft zijn doel bereikt, terwijl amateursporters eigenlijk heldendaden met risico’s willen zien om te mogen winnen.

In de fondsindustrie spreekt men in dit verband over alpha genereren, wat eigenlijk de markt verslaan betekent. Maar stel nu dat de markt vijf jaar lang daalt. Dan wijzigt de outperformance-doelstelling vrijwel zeker naar absolute return. Feitelijk heb je gewoon rendement nodig om het beleggingsdoel te halen.

De stap om what ever it takes het beleggingsdoel te halen, gaat niet zonder multi assets oplossingen. Dit zijn mixfondsen met profielen, en absolute return fondsen. Een portefeuille bestaand uit slechts uit één, twee of drie beleggingsfondsen is niet sexy. Een gemiddeld neutraal profielfonds heeft de afgelopen vijf jaar meer dan 7% gemaakt, zo blijkt uit research. Dat draagt bij aan het behalen van een doel.

Risico is niet beweeglijkheid

De afgelopen jaren is risico vereenzelvigd met volatility, ofwel met de standaard deviatie van de rendementen van een fonds. Het uitdrukken van risico in één cijfer maakt analyses eenvoudiger. Maar er zit een addertje onder het gras. Zo zei James Montier van GMO in 2012 op het VBA seminar Risk Parity: "Risk is not a number!" Hij bedoelde met die uitspraak dat er veel soorten risico’s zijn en ook dat sommige risico’s niet in een getal zijn te vatten.

Het behalen van je doel zonder spannende wedstrijd met tussenstanden, lijkt op een low vol-strategie. Om deze reden is de sharpe ratio een mooie maatstaf om spannende en minder spannende rendementen te vergelijken.

Profielfondsvergelijking

Als we het gemiddelde van elf profielfondsen uit de Nederlandse markt beetpakken en kijken naar de standaarddeviatie en sharpe ratio in de laatste drie jaar, dan is het wel duidelijk dat het een bijzonder periode was. Wat in één oogopslag opvalt, is dat de volatiliteit de afgelopen jaren is afgenomen. Sinds 2012 is de volatiliteitsafname het sterkste bij de profielen neutraal, offensief en zeer offensief. Zo is bijvoorbeeld de gemiddelde volatiliteit van het profiel zeer offensief gedaald van 12,2% in december 2012 naar 7,8% in december 2014.

 

3jaars beweeglijkheid

Bron: Alpha Research 3-jaars volatility

Wat zegt dit nu, een afname van 4,3% aan volatiliteit in twee jaar tijd? Er lijkt een duidelijk verband tussen het risico van het profiel en de aandelen-allocatie. Hoe risicovoller het profiel, hoe groter de allocatie aandelen, hoe groter de afname van volatiliteit.

Volatility-trap

Om volatility in absolute getallen vast te leggen in beleggingsbeleid is het huidige beleggingsklimaat lastig. Toename van volatiliteit tussen de profielen is een stabielere factor. Op deze wijze is een beoordeling mogelijk of het genomen risico van een specifieke partij wel voldoende, dan wel onvoldoende is. Zo zijn er partijen die bijvoorbeeld de stempel neutraal op het fonds zetten, maar in feite hoort het qua volatiliteit thuis in offensief.

Rendementen, gecorrigeerd voor risico, zijn zeker het onderzoeken waard. Vooral als gelijke strategieën vergeleken worden op sharpe ratio’s. Dat levert dan een bewuste keuze op die past bij de belegger om zijn doel te behalen.

 

sharpe ratio

Bron: Alpha Research 3-jaars Sharpe Ratio

Het is duidelijk dat de mooie aandelen- en obligatierendementen van 2014 in combinatie met de steeds lagere volatilite, een sharpe ratio-stijging hebben laten zien. Fondsenhuizen met de laagste volatiliteit hoeven nog niet een hoge sharpe ratio te hebben, het rendement moet wel compenserend zijn. En hoewel de sharpe ratio geen benchmark is, geeft de gemiddelde sharpe ratio van een peer group een extra beoordelingsmaatstaf om tot een keuze te komen.

In absolute zin zeggen de sharpe ratio’s van nu niets. Het is een beoordelingsindicator om keuzes te maken en die je moet begrijpen. Of zoals Warren Buffett zegt: “Never invest in a business you can’t understand.”


Eelco Ubbels RBA is directeur/eigenaar van Alpha Research. Op IEXProfs presenteert hij regelmatig zijn visie op assetallocatiekwesties, gebaseerd op de database van Alpha Research, waarin de allocatie-opinies van grote Europese vermogensbeheerders worden verzameld. Deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Twitter: @eelcoubbels.

Lees meer

Assetallocatie