Nieuws
Vier veranderingen door robotadviseurs
Een markt die voor 30%, 40% of zelfs 50% gecontroleerd wordt door robotadviseurs verandert van karakteristiek.
Zij nodigen niet uit voor een golfpartijtje, maar zij verhandelen ook niet al uw winst. Robotadviseurs, de geautomatiseerde vorm van advies en vermogensbeheer, worden wel gemeengoed, stelt MarketWatch.
Charles Schwab heeft de robo’s geïntroduceerd voor zijn klanten. Overal in de ontwikkelde markten springen snelgroeiende start-ups in deze trend, die de adviseurs van vlees en bloed vervangt.
Het zoeken van de beste beleggingsstrategie voor iemand kan makkelijk vervangen worden door een set algoritmen. Nu past niet ieders situatie in een vooraf gedefinieerd hokje, maar voor de overgrote meerderheid is een geautomatiseerde adviseur veel goedkoper en neemt deze ook betere beslissingen.
Het debat zal wel even voortduren of robotadviseurs het nu beter doen dan mensen. Feit blijft dat ze een stormachtige groei doormaken en op termijn een grote impact op de markt gaan hebben. Robots nemen andere beslissingen dan mensen. Een markt die voor 30%, 40% of zelfs 50% gecontroleerd wordt door robotadviseurs verandert van karakteristiek ten opzichte van een markt waar mensen van vlees en bloed de dienst uitmaken.
MarketWatch ziet vier veranderingen:
1. Minder volatiliteit
De markten worden minder volatiel, omdat robots minder emotioneel handelen. De aandelenmarkten drijven op emotie, jagen zeepbellen na, raken overgewaardeerd en haasten zich in een crash. Worden de beleggingsbeslissingen genomen door algoritmen, dan zal er veel meer sprake zijn van ’buy and hold’. Een robotadviseur die geprogrammeerd is om in twee decennia vermogen op te bouwen zal jaarlijks een aantal aandelen kopen en zich weinig gelegen laten liggen aan korte termijn fluctuaties. Mensen vinden dat moeilijker om te doen.
2. Minder handel
Ieder weet dat een makkelijke manier om geld te verliezen veel handelen is. Mensen wijzigen hun mening nogal eens. Robo-adviseurs trappen niet in die val. High-frequency fondsen handelen in een hoog tempo, maar de turnover zal elders veel lager komen te liggen.
3. Nog analytischer
Computers kunnen veel meer informatie verwerken dan mensen. Als eenmaal alle gegevens zijn ingevoerd werkt de computer net zo lang tot de juiste portefeuillesamenstelling gevonden is. Hetzelfde proces keer op keer herhalen wordt voor een computer niet vervelend.
4. Nog meer globalisering
Amerikanen hebben de neiging in de VS te beleggen, de Britten in Londen. Japanners zijn vooral in Tokyo actief. Beleggers hebben de neiging honkvast te zijn. Als robots het overnemen, al zijn ze ’made in Japan’, zoeken zij de hele wereld af naar het beste rendement, ongeacht of het een Amerikaans, Europees of Aziatisch bedrijf is.
Zonder golfpartijtjes en lunches wordt het mogelijk saaier, maar wel veel efficiënter in de markt. Mogelijk levert het ook nog eens meer rendement op, mijmert MarketWatch.