Nieuws

Griekse week van de waarheid

Het Griekse eindspel is aangebroken. Komen ze eruit met Merkel deze week?

De komende week kan wel eens beslissend zijn voor de toekomst van Griekenland. Vandaag ontmoet de Griekse premier Tsipras de Duitse bondskanselier Merkel dan ook voor de tweede keer in vijf dagen, schrijft Bloomberg.

Nu Griekenland op het punt van faillissement staat is de ontmoeting in Berlijn met de grootste bijdrager aan de bail out van 240 miljard euro, van levensbelang. De Griekse overheid moet uitleggen welke economische maatregelen het neemt om de lang vastgehouden hulpgelden vrij te laten komen, zodat het land overeind blijft.

“Ik hoop dat er een draai van 180 graden plaatsvindt in het beleid van Athene, maar ik denk nog steeds dat als dat niet gebeurt, dat de Griekse economie instort en het land uit de eurozone slipt naar chaos”, zegt Erik Nielsen, econoom bij UniCredit, tegen Bloomberg. “De Griekse regering moet inzien dat dit het eindspel is.”

Grieken zijn bijna blut

De bodem van de Griekse staatskas is bijna in zicht en het land kan ook geen geld ophalen op de kapitaalmarkten. Het land heeft nu al moeite om pensioenen en ambtenarensalarissen te betalen en verwacht wordt dat Griekenland over twee weken geen geld meer heeft.

Europese leiders drongen er tijdens een ontmoeting op 19 maart bij Tsipras op aan dat zijn land zijn beste been voor moet zetten en de komende dagen een complete lijst met hervormingen moet presenteren, voordat er nieuwe steun uitgegeven kan worden.

Terwijl Tsipras zich voorbereidde op de ontmoeting in Brussel, schreef hij aan Merkel dat het “onmogelijk” is om rente over schuld te betalen zonder hulp op korte termijn, schreef de Financial Times zondag.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    De impact van het coronavirus