Wist u dat het in juni met gemiddeld 80 milimeter neerslag in Nederland het meeste regent en dat april met 40 milimeter de droogste maand van het jaar is? Maar het kan erger. Op Mount Wai-ale-ale op Hawaii valt jaarlijks 11.455 milimeter neerslag.
Toch zal men daar in de Atacamawoestijn in Chili jaloers op zijn. Hier valt per jaar namelijk nog geen 15 milimeter. Op sommige plekken is zelfs nog nooit een druppel geregistreerd. Koud wordt het er overigens wel.
U zult zich afvragen wat het al dan niet bestaan van de noodzaak een paraplu aan te schaffen in verschillende delen van de wereld te maken heeft met beleggen. In juli 2011 viel er op sommige plekken in de Atacamawoestijn tot wel 80 centimeter sneeuw en twee jaar later kreeg het gebied te maken met de hevigste sneeuwval in dertig jaar.
Ook in 2014 kreeg de woestijn weer een pak sneeuw te verwerken. Dat terwijl onderzoek doet vermoeden dat de Atacamawoestijn tussen 1570 en 1971 geen noemenswaardige neerslag heeft gekend.
Het klimaat verandert
Of de recente sneeuwval het gevolg is van door de mens ingezette klimaatverandering zal nader moeten worden onderzocht, feit is wel dat het klimaat verandert. Een toename in het aantal extreme weersverschijnselen, waaronder ook stormen en overstromingen, verergert de problemen in de watervoorziening.
De hevige neerslag zorgde in Chili voor flinke problemen. Doordat aardverschuivingen de watervoorraden vervuilden hadden miljoenen mensen beperkte toegang tot drinkwater. Naast veranderingen in het klimaat zorgen ook de wereldwijde bevolkingsgroei, verouderde waterinfrastructuur in ontwikkelde landen en strengere regelgeving ervoor dat bedrijven die zich met deze zaken bezighouden zich voorlopig van voldoende werk kunnen voorzien.
De Environment Protection Agency berekende in 2009 bijvoorbeeld dat in de VS vanwege verouderde systemen een investering van 300 miljard dollar noodzakelijk is. Naar verwachting zal China, dat al flink investeerde in het verminderen van luchtvervuiling, zelfs meer geld besteden aan het verminderen van de watervervuiling.
Ook in Maleisië, Vietnam en India zijn significante investeringen in de watervoorzieningen nodig. Wereldwijd stijgt de vraag naar de benodigde pompen, pijpleidingen en kleppen met 2 tot 4% per jaar, in opkomende landen is de groei 10-15%.
Bescherming tegen inflatie
Daarmee komen we dan eindelijk bij uw portefeuille aan. Het universum van waterbedrijven blijft maar groeien en kent inmiddels een marktkapitalisatie van in totaal 0,7 biljoen dollar. Bedrijven bevinden zich in zowel ontwikkelde als opkomende landen en binnen cyclische markten zoals de bouw en niet-cyclische markten als waterzuivering.
De meer defensieve waternutsbedrijven kennen een stabiele winstontwikkeling en kunnen een effectieve bescherming tegen inflatie vormen. Daarmee zijn ze mogelijk een aantrekkelijke belegging in tijden van een zwakkere economie.
Als de economie er beter voorstaat en men meer investeert in infrastructuur, kunnen bedrijven die zich met de bouw daarvan bezighouden, profiteren.
Er wordt daarnaast een aantal interessante nieuwe technieken ontwikkeld. De University of California Davis schatte onlangs dat de droogte in de Golden State de lokale agrarische industrie 1,7 miljard dollar kan kosten.
Technische bedrijven
Het vooruitzicht van meer van dergelijke extreme weersomstandigheden zorgt dat men bereid is te investeren in technieken die de gevolgen daarvan kunnen verzachten, zoals het verwerken van brak of zout water.
De kosten van ontzilting zijn inmiddels gedaald tot tweemaal de kosten van normale waterwinning. Beleggers kunnen op dergelijke ontwikkelingen inspelen door te beleggen in bedrijven die technisch hoogwaardige componenten leveren en in consultants die bij het hele proces betrokken zijn.
Uiteindelijk kunt u dan ook profiteren van een verbeterde waterkwaliteit