Nieuws

Vertrouw de markt niet

De rentestap van de Fed zal zorgen voor een correctie op de aandelenmarkt.

Heb geen vertrouwen in de markten: de Federal Reserve (Fed) zorgt later dit jaar voor een correctie in aandelenprijzen, schrijft columniste Rana Foroohar in Time.

Tot de FED-bijeenkomst van woensdag zeiden Amerikaanse centrale bankiers dat zij geduldig zijn wat betreft de timing van een rentestap. Een rentestap leidt volgens de meeste experts uiteindelijk tot een forse aandelenmarktcorrectie.

Dus waarom gingen de markten fors omhoog na die bijeenkomst, vraagt de columniste zich af. Omdat uit alle communicatie van de Fed blijkt dat ze heel geduldig zijn over hoe ver en wanneer ze de rente verhogen.

Markten en economie zijn vervreemd

De centrale bank stelde zijn voorspelling voor het economisch herstel van Amerika naar beneden bij. De centrale bank zei namelijk dat de snelheid van het herstel wat was getemperd, vooral door de sterke dollar, schrijft Foroohar.

Waarom is die dollar zo sterk? Vooral omdat iedereen weet dat het monetaire easy money-beleid van Amerika ophoudt. Ondertussen is bijna elke andere centrale bank bezig met kwantitatieve verruiming.

Zoals de ECB met zijn nieuwe opkoopprogramma, dat de Europese markten meer dan goed doet, stelt de columniste. Uiteindelijk komt Foroohar tot de conclusie dat de markten en de echte economie op een beangstigende manier van elkaar vervreemd zijn.

Mohamed El-Erian, adviseur bij Allianz, zei laatst nog tegen haar dat centrale banken “the only game in town” zijn. Elke keer als de Fed zegt dat het de rentes laag houdt voor een iets langere periode, dan gaat het feestje op de beurs door.

Dat betekent dat er uiteindelijk meer hoofdpijn zal zijn als de drank op is, besluit Foroohar.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen