Nieuws

Robotfondsen groeien gestaag

Momenteel bestaan er zo’n 400 smart beta-fondsen in de VS, die rond de 400 mijard dollar onder beheer hebben.

Smart beta ETF’s automatiseren het beleggingsproces, om betere prestaties neer te zetten dan fondsbeheerders van vlees en bloed. Ondertussen hebben deze robotfondsen al een marktomvang van 400 miljard dollar, schrijft Bloomberg.

Tom Dorsey heeft fors kunnen profiteren van de smart beta gekte. Hij heeft zijn beleggingsfirma Dorsey, Wright & Associates verkocht voor 225 miljoen dollar aan Nasdaq OMX. Zijn ETF belegt middels algoritmes.

Er is alleen nog iemand nodig om eens per kwartaal op de knop te drukken, verder doen de machines het werk. Dat is volgens Dorsey smart beta ten voeten uit. Het is een vorm van indexbeleggen, strikt gebaseerd op algoritmen, waar geen actief beheer bij komt kijken.

Golf geld

Momenteel bestaan er zo’n 400 smart beta fondsen in de VS, die rond de 400 mijard dollar onder beheer hebben. Dat is 20% van alle assets in ETF’s. Een enorme groei sinds het ontstaan in 2000. De smart beta ligt extra onder het vergrootglas van toezichthouders, want volgens hen is het nog een open vraag hoe deze fondsen zullen presteren in verschillende marktomstandigheden.

Smart beta probeert rendement te slepen uit allerlei strategieën of factoren, stelt Bloomberg. Men kan bijvoorbeeld alle aandelen uit de S&P500 kopen in een gelijkgewogen ETF. Een van de meest populaire smart beta ETF’s is WisdomTree Europe Hedged Equity Fund, waarbij beleggers meesurfen op de enorme golf geld die de ECB over de markt laat rollen. Andere fondsen maken gebruik van uiterst complexe factoren, zoals bijvoorbeeld book value, verkopen, dividend en cash flow.

Volgens Rob Arnott, een smart beta-voorvechter, verbreekt smart beta de link tussen de prijs van een aandeel en zijn gewicht in de index. Het probleem van weging is dat hoe duurder een aandeel wordt, des te groter de positie bij indexfondsen erin wordt. Dat betekent niets anders, dat een aandeel gekocht wordt omdat het gewild is bij andere beleggers, niet omdat het per definitie beter is.

Gratis snoepen

Het voordeel van de geautomatiseerde processen bij smart beta is dat er pijnlijke beslissingen genomen worden, waar mensen voor terugschrikken. De computer aarzelt niet om afgeserveerde fondsen voor een aantrekkelijke prijs te kopen en houdt posities vast als anderen denken dat het einde van de wereld nabij is.

Rick Ferri ziet smart beta als een tactische zet van actieve fondsbeheerders om iets van het verloren terrein terug te winnen op indexfondsen. Volgens hem is alles wat ooit actief beheer heette ondertussen omgedoopt in fundamenteel indexbeleggen om daar geld mee te verdienen.

Peter Mallouk waarschuwt dat veel mensen onaangenaam verrast gaan worden door smart beta. William Bernstein vreest dat de hoge instroom in deze manier van beleggen afkomstig is van beleggers die er weinig verstand van hebben, maar denken op deze manier gratis mee te kunnen snoepen.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Impact beleggen