Nieuws

Hoe vindt u de juiste fondsmanager?

Skagen geeft een handreiking hoe een goede fondsbeheerder te selecteren en wat zijn karakteristieken zijn.

De verschillen in prestaties tussen een gemiddelde fondsmanager en een topper zijn nogal groot. Skagen geeft een paar handreikingen hoe een goede fondsbeheerder te selecteren en vooral wat zijn of haar karakteristieken zijn. Kernwoorden in het hele proces zijn stockpicking, active share en geduld.

Volgens de Noorse vermogensbeheerder zijn de verwachtingen voor actief fondsbeheer in 2015 positief, de tegenwind die deze tak van sport in 2014 parten speelde lijkt af te nemen. Naast veel opwaarts potentieel, is het ook van belang dat beleggers zich beschermen tegen neerwaartse risico’s. Dat is iets wat met name actief beheer kan bieden.

Ondanks de tegenvallende prestaties van actief beheer in 2014 is het volgens Skagen belangrijk om niet alle fondsbeheerders over een kam te scheren. Het onderstreept het belang van de selectie van de juiste fondsmanager.

Langetermijnbenadering

Er liggen genoeg kansen voor managers die out of the box denken en beleggen in impopulaire en ondergewaardeerde bedrijven. Uit onderzoek blijkt dat de meest actieve managers, die dus het sterkst afwijken van een benchmark, de beste prestaties neerzetten over de langere termijn.

Active share meet de afwijking van een portefeuille van een index. Een shortlist bestaat alleen uit de managers met een active share boven de 80%. Maar daarnaast spelen een aantal andere factoren een belangrijke rol. Waar moet men op letten bij de selectie van de toppers onder de fondsmanagers?

Een duurzame lange termijn benadering, gekenmerkt door een lage portfolio turnover kenmerken succesvolle actieve fondsen. De kosten voor aan- en verkopen zijn lager en geduld is de sleutel tot succes.

Afstemmen van belangen tussen fondsmanagers en klanten

Goede actieve fondsmanagers stemmen hun belangen af op die van hun klanten. Deze actieve managers beleggen een substantieel deel van hun vermogen in de eigen fondsen. Let daarbij bijvoorbeeld op managers die beloond worden naarmate ze een hoger rendement behalen voor hun klant.

Een succesvolle belegging strategie vereist een mate van onafhankelijkheid, waar beslissingen genomen worden in belang van de organisatie en de klanten en niet in belang van het moederbedrijf. Fondsbeheerders met een beursnotering kampen met de tirannie van het kwartaalcijferseizoen.

Assetmanagers die eigendom zijn van een verzekeraar of een bank kampen met conflicterende doelen en druk van de moedermaatschappij, die vaak weinig kaas heeft gegeten van beleggen. Een asset manager moet de vrijheid hebben om de beste kansen voor de lange termijn te selecteren.

Opkomende markten lijken een aantrekkelijk jachtterrein. Daarnaast wijst Skagen op small- en midcaps. Rond largecaps vindt ondertussen de nodige bubbelvorming plaats.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen