Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Nieuws

De zoektocht naar rendement

Waar vind je rendement in een low-yield-omgeving? Vier experts geven hun antwoord op het Market Perspectives Seminar.

Waar valt er nog rendement te behalen in een low yield-omgeving? Beleggers hebben immers te maken met lage rentes op obligaties en een aandelenbeurs die al en behoorlijke rally achter de rug heeft. Dat was het centrale thema van het seminar Market Perspectives 2015, dat georganiseerd werd door Alpha Research.

Eelco Ubbels, de man achter Alpha Research, had vier beleggingsexperts uitgenodigd om hun ideeën in de zoektocht naar rendement te verduidelijken. Twee obligatiespecialisten en twee aandelenexperts.

Bij de obligatiefondshuizen staat unconstrained beleggen momenteel erg in the picture. Dat is obligatiebeleggen zonder veel beperkingen. Ook wel het go anywhere-obligatiebeleggen genoemd. Fondsen die deze strategie hanteren kunnen in alle soorten obligaties beleggen, maar ook hun posities aanvullen met andere beleggingen, bijvoorbeeld opties, futures, commodities en zelfs aandelen.

Wat voor soort beheerders daarvoor nodig zijn? In ieder geval ervaren beleggers met een goed netwerk aan researchers en adviseurs. Want met een beleggingsuniversum dat zo is opgerekt, is het soms lastig de juiste keuzes maken.

Twee strategieën

De bekendste unconstrained obligatiebelegger ter wereld is wellicht Bill Gross. Bij Janus Capital Group beheert Gross sinds eind september 2014 een unconstrained obligatiefonds. Ivan Fong, Senior Product Manager van dit fonds legde uit hoe Gross dit aanpakt.

Het fonds van Janus hanteert zowel directional als non-directional strategieën om het rendement te verhogen en het risico te beperken. De eerste bestaan uit traditionele obligatiestrategieën, zoals beleggen in high yield of schuld uit opkomende markten.

Het deel non-directional, dat afhankelijk van de markt meer of minder dan de helft van de portefeuille beslaat, bestaat momenteel uit een onder andere een optieportefeuille waarmee Gross inspeelt op de overschatting van volatiliteit door beleggers en een verzekeringsdeel. Hiermee probeert de fondsmanager extra alpha te genereren.

Als een Zwitsers zakmes

Maar Janus is zeker niet het enige huis dat zich op unconstrained richt. Ook het van oorsprong Zwitserse huis Union Bancaire Privée biedt beleggers deze flexibele constructie aan. Olivier Debat, fixed income-specialist, vergelijkt unconstrained beleggen met een Zwitsers zakmes tijdens een stevige hike.

Dat mes is een hulpmiddel van de eigenaar om te overleven. Met unconstrained beleggen is het mogelijk om onder alle (markt)omstandigheden (obligatie)rendement te maken tegen een beperkt risico.


UBP houdt daarbij niet alleen in de gaten wat het potentieel rendement is, maar ook wat een belegger maximaal zou kunnen verliezen. Het fondshuis hanteert daarvoor stresstests en drawdown-scenario’s. Zowel top-down als bottom-up.

Aandelen met opties

De aandelenkant werd vertegenwoordigd door Fiona English van Pioneer Investments en Wouter Wijand van BNP Paribas IP. Volgens English moeten beleggers vanwege het rendement wel naar aandelen kijken. Bij obligaties moeten zij nu vaak geld toeleggen.

Zoeken naar alleen aandelen met een hoog dividendrendement is niet genoeg. Beter is een gedegen onderneming, niet te duur op de beurs, waarvan het dividend verder kan stijgen. Pioneer verbindt daar nog een optieconstructie aan om het rendement voor klanten verder te laten groeien en het risico te beperken.

Vreemd dividend

De Nederlandse income-belegger Wouter Wijand is altijd goed voor een onderhoudend verhaal. De Global Head of High Income Equity bij BNP Paribas IP keek met zijn verhaal over dividend in opkomende markten ver buiten de Europese aandelengrenzen.


In Azië is dividend bijvoorbeeld nog niet zo ingebed in de bedrijfscultuur als in het westen. Niet vreemd, de nadruk ligt vooral op groei, niet op uitkeren van winsten. Maar daar komt langzaam verandering in. Een aantrekkelijk dividendrendement is mooi, zo benadrukte ook Fiona English van Pioneer, maar een iets lager dividend dat in de toekomst op zal lopen, eigenlijk nog veel mooier. Vandaar dat Wijand de nadruk legt op opkomende markten in de zoektocht naar (dividend)rendement.

 


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie