Nieuws

Cash blijft de onvolprezen koning

Comgest vindt dat beleggers tot hun eigen schade te weinig aandacht hebben voor de kasstromen. Cash blijft king.

Bedrijven presenteren allerhande gewogen cijfers en indicatoren. Maar het haalt het allemaal niet bij de harde cijfers over de operationele en vrije kasstromen en het werkkapitaal. Alistair Wittet, specialist bij Comgest, vindt dat beleggers alleen tot hun eigen schade te weinig aandacht hebben voor de kasstromen. Bedrijven met een een hoge kasstroom presteren beter dan bedrijven die kun cash erdoorheen jagen. 

Wittet vindt dat er meer af te lezen valt uit de cash die een bedrijf bezit en genereert, dan uit allerlei verwachte opbrengsten in de toekomst. Aandelenmarkten laten zich meer leiden door klinkende cijfers zoals ebitda, winst per aandeel en meer van dat soort ’non-cash items’.

Dat soort cijfers - met allerlei aannames erin - vindt de specialist van Comgest meer weghebben van misleidende informatie. ’Window dressing’ vindt niet plaats bij de harde cijfers over de kasstromen. Als die over een aantal jaren gemeten zijn, valt daaruit meer te concluderen over de economische gezondheid van een bedrijf. 

Vestas - veel wind, weinig inhoud

Vestas is een goede illustratie voor wat Comgest duidelijk wil maken. Terwijl de windturbinefabrikant tussen 2006 en 2009 zijn verkopen zag verdubbelen en de winst vervijfvoudigde, slonk ondertussen de kasstroom en werd de operationele kasstroom zelfs negatief in 2009.

Vestas boekte winsten, zonder de opbrengsten in kas te hebben. Toen deze boekhoudmethode onhoudbaar bleek was de markt onaangenaam verrast en verloor het aandeel 95% van zijn waarde.

Analisten van Goldman Sachs pleitten onlangs ook voor de kasstromen als betrouwbaar meetinstrument. Hun conclusie luidde dat bedrijven met een hoge kasstroom beter presteren dan bedrijven met een lage. Die kasstromen zeggen niet alleen iets over de kwaliteit van de winsten, maar ook over de rendementen. Een balans blikt terug, maar het kasboek vertelt iets over vandaag.

Comgest is er diep van overtuigd dat superieure cash generatie goed is voor de aandeelhouders. Theoretisch gezien zou een bedrijf dat cash genereert een dubbel zo hoge koerswinst-verhouding moeten genieten als een verbruiker van cash.

Maar in de markt is de kasstroom zelden een onderwerp van discussie als gekeken wordt naar de waardering. Het is een graadmeter die beleggers vaak uit het oog verliezen - tot hun eigen schade.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie