Nieuws

Beleggers negeren succes in Azië

Als obligatiebeleggers Azië negeren dan doen ze dat alleen maar tot hun eigen schade en schande, meent BNY Mellon.

Als obligatiebeleggers Azië negeren dan doen ze dat alleen maar tot hun eigen schade en schande, meent Sarah Percy-Dove, fondsbeheerder bij BNY Standish. Haar optimisme voor Aziatisch schuldpapier wordt onderbouwd door feiten. Een kleine vergelijking van de regio’s.

Percy-Dove zet de belangrijkste regio’s op het wereldtoneel naast elkaar. In investment grade schuldpapier bedraagt de couponrente in Azië het meeste (4,54%), vergeleken met de VS (4,46%) en Europa (3,48%). Worden de regio’s vergeleken naar yield to worst, dan blijft het rendement in Europa steken op 0,94%, doet de VS het beter met 2,99%, maar overtreft Azië beiden met 3,67%. Dezelfde verhoudingen gaan ook op voor high yield.

BNY Standish zet ook het totaal rendement over het afgelopen jaar op een rij. Dan springt opnieuw Azië er het meest positief uit, zowel in euro’s als in dollars gemeten. De total return op Europees investment grade schuldpapier bedroeg over het laatste jaar 8,01% en in de VS 8,35%. Azië doet het gemeten in dollars (9,57%) en in euro’s (8,89%) beter. Ook in high yield laat Azië de andere regio’s achter zich, gemeten in euro’s. Europees high yield rendeerde over een jaar 5,03%, Azië 5,65%.

Perceptie beleggers strookt niet

Ondanks  de betere prestaties, gezonde fundamentals en positieve drijfveren blijven obligatiebeleggers vooralsnog onderwogen in Azië. De regio is goed voor meer dan een derde van het bbp van de wereldeconomie en heeft de hoogste groei van het bbp per hoofd van de bevolking. China wil de economie omvormen naar binnenlandse consumptie en de bestedingskracht van de bevolking zal sterk gaan stijgen. Zo'n 80% van de stijging van de wereldwijde vraag komt vanuit Azië, somt de fondsbeheerder haar argumenten op.

Percy-Dove wijst daarnaast op belangrijke voordelen zoals groei in diepte en breedte van de obligatiemarkten in die regio en de mogelijkheden om te spreiden. Sinds de Azië-crisis van 1997 is het aantal emissies dramatisch toegenomen. 

Toch verschilt de perceptie van beleggers nog sterk van de werkelijkheid. Het aantal faillissementen ligt in Azië lager dan in veel ontwikkelde markten. Ook neemt het aantal nieuwe toetreders in de loop der tijd af, omdat de markt steeds volwassener wordt. BNY Standish voorspelt dat Azië de hoeksteun voor de economische groei blijft, zelfs als de economische groei in China vertraagt. 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie