Nieuws

Optimix: minder aandelen, meer goud

Na een goede maand januari halen de beheerders van Optimix wat risico van tafel. "We zoeken lage correlatie-assets."

Asset allocatie is een uitdagend vak geworden in een tijd waarin alles min of meer met elkaar mee beweegt en waarin valutaschommelingen belangrijker voor het resultaat kunnen zijn dan de groei van de beleggingen zelf. 

De vermogensbeheerders van Optimix hebben een reputatie een flinke asset allocatie-call niet te schuwen en vandaag zetten ze die reputatie kracht bij door een scherpe verlaging van de allocatie in aandelen, ten gunste van – onder andere – posities in goud en Deense en Noorse obligaties. 

Een van de redenen voor die bijstelling is het feit dat de beheerportefeuilles in januari al hele mooie resultaten hebben laten zien. “We zitten nu al op rendementen in onze neutrale portefeuille waar je over een heel jaar eigenlijk al tevreden mee zou zijn,” zegt Optimix-directeur Michel Alofs (foto). “Dan doe je er verstandig aan om wat risico van tafel te halen. Dat zorgt ook dat je wat geld over hebt om later weer in te stappen als er zich kansen voordoen.”

Aandelenallocatie van 60% naar 48%

De grote correlatie tussen asset classes en de grillige valutafactor zijn een belangrijke tweede reden voor de derisking in de Optimix-portefeuille. “We zijn op zoek naar assets die minder sterk correleren met aandelen,” zegt hoofd beleggingen Ivan Moen. “Het spreiden van je beleggingen over asset classes heeft niet meer vanzelf tot gevolg dat de beweeglijkheid van de resultaten significant omlaag gaat. Een slimme belegger moet dat nu in z’n achterhoofd houden.” 

Optimix verlaagt de allocatie aandelen in portefeuille van 60% tot 48%. Het risico dat daarmee wat aandelenwinst wordt misgelopen in de komende maanden, nemen Alofs en Moen op de koop toe. “Het is een asymmetrische trade. Het onderwegen van aandelen beperkt het risico van een flinke drawdown, terwijl het mogelijke rendement dat we laten liggen waarschijnlijk beperkt zal zijn. In ieder geval zijn we al tevreden met het rendement dat we tot nu toe hebben behaald dit jaar”

Die flinke drawdown is een reëel risico, zegt Moen, want veel gaat dit jaar afhangen van het beleid van centrale banken - en het succes daarvan. “Als de ECB niet slaagt in zijn missie om deflatie te bestrijden, zou de reële rente weer kunnen gaan toenemen. En belangrijker, als de ECB daarin faalt, zouden aandelen zomaar eens 20% kunnen corrigeren.”

Luisteren naar de Fed

Ook blijft Moen de Amerikaanse Federal Reserve scherp in de gaten houden. “Ik ben normaal gesproken niet zo iemand die ieder woord van Mario Draghi en Janet Yellen op een goudschaaltje weegt, maar de komende tijd wordt het wel zaak om héél goed naar ze te luisteren. Zeker als Yellen gaat hinten op het uitblijven van een rentestap – en ik denk dat de inflatie in Amerika te laag is om de komende tijd een renteverhoging te rechtvaardigen - dan kan de eurodollarkoers zo weer op 1,20 staan.” 

In plaats van aandelen zet Optimix nu in op een paar minder gangbare asset classes. Inmiddels zit 4% van de portefeuille in goud-ETF’s. En dat kan zeker gaan groeien, zegt Moen. “Sparen kost nu geld, goud niet,” is zijn kernachtige verklaring. De “financiële repressie” door de ECB drukt de reële rente, en, zegt hij, “goud is negatief gecorreleerd met de reële rente.” 

Deense en Noorse obligaties zijn twee andere instrumenten waarmee Optimix de correlaties met de reguliere assets tracht te verlagen. “Denemarken heeft een AAA-rating, een vergelijkbare yield met Nederland en Deense obligaties zijn ook nog eens schaars - we moesten wachten op een veiling om ze te kunnen kopen.”

Herstel van de olieprijs

Plus, Deense obligaties bieden in zekere zin een verzekering tegen een verdieping van de eurocrisis. Als er onverhoopt een Grexit, Brexit of andere exit plaatsvindt, is de kans groot dat er een vlucht naar valuta zoals de Deense kroon plaatsvindt – een munt die nu overigens nog, net als de Zwitserse frank tot voor kort, is vastgeklonken aan de euro.

Noorse obligaties hebben die eigensachappen ook, maar bieden daarnaast ook nog exposure naar de oliemarkt. Prettig, vindt Moen, want “ik verwacht dat de olieprijs wel weer gaat stijgen. Daar spelen we in de portefeuille op in met bijvoorbeeld Noorse kronen, maar ook met posities in vooral Amerikaanse energiebedrijven.”

 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie