Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Nieuws

Nieuwe manier van hedgefundbeleggen

Beleggen in een hedgefundstrategie via een beleggingsfonds. Dat kan met liquid alternatives.

De mogelijkheid om in strategieën te beleggen die hedgefunds hanteren met de liquiditeit die past bij een beleggingsfonds of een ETF. Dat lijkt op het beste uit twee beleggingscategorieën. Traditionele hedgefunds zijn doorgaans weinig liquide, terwijl beleggingsfondsen vaak gebonden zijn aan een benchmark of short gaan.

Deze relatief nieuwe, snel groeiende beleggingscategorie wordt liquid alternatives genoemd. Om even wat cijfers te noemen: het beheerde vermogen in liquid alts groeide 130% in de afgelopen vijf jaar tot meer dan 340 miljard dollar, aldus data van Lipper.

Goldman Sachs gelooft dat deze beleggingscategorie in de komende vijf tot tien jaar zal groeien tot twee biljoen dollar, een niveau dat ETF’s recent hebben behaald, aldus Finalternatives.

Lagere kosten

Marie Cardoen, Executive Director Investment Management Division bij Goldman Sachs Asset Management, is namens de asset manager een van de ambassadeurs van deze nieuwe assetklasse. De beleggingspoot van Goldman heeft recent een aantal liquid alt UCITS-fondsen gelanceerd en zal er dit jaar ook een aantal op de markt brengen.

Deze beleggingsfondsen bieden toegang tot verschillende liquide varianten van hedgefundstrategieën, allemaal verpakt in een UCITS-beleggingsfonds. Goldman biedt grootbeleggers een one-stop-shop-oplossing aan – een multistrategiefonds met verschillende liquid alt-strategieën – en 'single sleeves strategies' die gebruikt kunnen worden als bouwstenen voor een gediversifieerde portfolio van alternatieve beleggingen.

Niet alleen de combinatie van toegang tot hedgefundstrategieën in een transparant en verhandelbaar jasje moet beleggers aanspreken, denkt Cardoen. Ook de kosten van deze producten zijn een stuk lager dan die van hedgefunds.

"Hedgefunds hanteren vaak nog het 2%-20%-feemodel, terwijl liquid alt-fondsen gemiddeld 1% vragen." Een ander voordeel van liquid alternatives is dat deze producten op lange termijn beter aangepast kunnen worden aan het risico dat een belegger wil lopen. "Ze zijn doorgaans beter in het managen van het neerwaarts risico dan long only-fondsen."

Strenge criteria

Cardoen en haar collega’s hanteren strenge criteria voor liquid alt-fondsen. "Zo moeten fondsen wel echt alternatief zijn. Ze moeten bijvoorbeeld minimaal 20% short kunnen gaan. Noch long only vastgoed en commodity's, noch 130/30 fondsen vallen onder de GSAM liquid alternative-categorie. De fondsen moeten wel dagelijks liquide zijn."

Een nadeel is dat er nog geen geschikte benchmark is voor deze beleggingsstrategieën. Cardoen noemt de HFRI Fund of funds-index als de index die het meest in de buurt komt. Maar aan de andere kant, liquid alts vallen onder het kopje 'unconstrained', en daar past kijken naar de benchmark niet bij.

Of en wanneer er na de liquid alt-fondsen van Goldman Sachs AM ook een ETF op deze categorie komt, kan Cardoen nog niet precies aangeven. Wel dat ze in de VS bezig zijn met het samenstellen van een ETF-team op dit gebied.

"Maar een ETF is vooral een wrapper, een manier waarop je een belegging structureert. We hebben al wel veel ervaring en succes met onze Liquid Alternative Beta-range, namelijk de GS Absolute Return Tracker, een tracker met exposure naar hedgefundsrendmenten die sinds 2007 een sterk trackrecord heeft opgebouwd."


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen