Nieuws
Latijns-Amerika heeft het moeilijk
Het komende jaar lijkt niet heel florissant te worden voor Latijns-Amerikaanse aandelen.
Het komende jaar lijkt niet heel florissant te worden voor Latijns-Amerikaanse aandelen.
Inflatie, slechte overheidsfinanciën en nauwelijks economische groei. Met Brazilië, de grootste economie van Latijns-Amerika, gaat het niet best. En als trap na krijgt het olierijke land daar ook nog eens een halverings van de olieprijs bij. Zo ging het met Brazilië in 2014 en dat lijkt in 2015 weinig te veranderen.
Verandering zou het land goed kunnen gebruiken maar afgelopen oktober werd president Dilma Rousseff herkozen voor nog eens vier jaar. Toch heeft Itaú Asset Management, de Latijns-Amerikaanse boutique van Nordea, wel degelijk goede hoop op verandering. "Sommige van deze zorgen zijn getemperd met de aanstelling van een nieuw economische regeringsteam," schrijft de nichespeler.
Leve Levy
Het belangrijkste is volgens Itaú de benoeming van Joaquim Levy tot minister van financiën. The Wall Street Journal schrijft dat Levy door economen en analisten wordt geroemd om zijn toewijding aan het in de perken houden van het overheidstekort. Ook Itaú ziet de benoeming van Levy als een teken dat de regering van Rousseff zich meer zal toeleeggen op transparantie en strengere begrotingsdiscipline.
Levy heeft als doel gesteld om begrotingstekort van 1,2% in 2015 te halen en van minstens 2% in de twee jaren daarna. Dat zal genoeg zijn om de "neerwaartse spiraal van de overheidsschuld" te doorbreken, aldus Itaú.
Twee andere Latijns-Amerikaanse landen die de aandelenboutique behandeld zijn Mexico en Chili. Met Mexico - de op een na grootste economie van het continent - gaat het eigenlijk heel goed. Itaú: "Aangezien de Mexicaanse economie een sterke correlatie heeft met die van Amerika, verwachten dat de groei van Mexico zal acceleren van 2,2% in 2014 naar 3,5% in 2015."
Mexico is duur
De Mexicaanse aandelenmarkt wordt op dit moment echter tegen ongeveer 18 keer de winst verhandeld en is daarmee erg duur. "We vinden dat deze aandelenmarkt een premium verdient, gezien zijn gunstige vooruitzicht, maar we denken dat de huidige premium te veel is," concludeert het fondshuis.
Over de outlook van Chili van 2015 is Itaú ook al voorzichtig. "Hoewel een herstel wordt verwacht in 2015, blijkt dat de economische activiteit nog steeds erg zwak is." Bovendien stijgt de inflatie en de werkloosheid nog steeds. Maar - dat dan weer wel - Chili is wel de enige grote economie op het continent dat zal profiteren van de lage olieprijs. Ook zal de zwakkere Chileense peso de export bevorderen.
Itaú noemt de omgeving voor Latijns-Amerikaanse aandelen "challenging", waarbij "ieder land zijn eigen obstakels heeft" die het moet overwinnen. Als een fondshuis de problemen van een land uitdagend noemt, weet de belegger dat het slecht gaat.
