Minibonds: meer fun en meer risico Minibonds oefenen op een bepaalde categorie beleggers grote aantrekkingskracht uit. Bezint eer gij begint. 3 februari 2015 09:45 • Door IEXProfs Redactie Minibonds oefenen op een bepaalde categorie beleggers grote aantrekkingskracht uit. Toch is het goed dat beleggers goed nadenken, voordat ze deze miniobligaties in portefeuille nemen, waarschuwt The Wall Street Journal. Een groeiend aantal start-ups trekt geld aan via crowdfundingsites. Ze worden minibonds genoemd, omdat er meestal geen grote bedragen mee gemoeid zijn. Ze zijn aantrekkelijk, omdat zij vaak een hogere rentevergoeding bieden dan in veel andere fixed income markten. Fun beleggingen Daarnaast bieden ze soms andere voordelen, zoals uitbetaling in natura of andere extraatjes. Taylor St. Baristas biedt beleggers boven de 10.000 dollar wekelijks een gratis kop koffie met cake gedurende de looptijd van de obligatie. Dat typeert direct de soort investering, stellen Wall Streets analisten. Zulke obligaties horen niet thuis in een kernportefeuille, hooguit bij de 5% aan fun beleggingen, stelt professor Wade Pfau. De minibonds worden meer gemeengoed, omdat het de enige weg voor start-ups is om geld op te halen, omdat banken hun loket gesloten houden voor dit soort kredieten. Ze verschillen van normale obligaties vooral in hun voorwaarden. Bij start-ups zijn de risico’s groter dan bij gevestigde bedrijven. Als het doel van fixed income in de portefeuille risicobeperking is en vermindering van volatiliteit, dan moet een beleggers geen mini’s aanschaffen, stelt Manisha Thakor. Ander belangrijk punt is dat er geen secondaire markt bestaat voor mini’s, dus een belegger kan ze niet van de hand doen. Ook is er geen regelgeving rondom listing, zoals bij conventioneel schuldpapier. Daardoor is er minder financiële informatie beschikbaar over de emittent dan bij normale obligaties. Analisten en kredietbeoordelaars laten de minibonds nog links liggen. Hoe kan men dan zekerheid krijgen over de financiële kracht van zo’n bedrijf, vraagt Mark Balasa zich af. Volgens Michael Kitces moeten beleggers focussen op de emittent en niet op de aantrekkelijke aard van de minibonds. Als er geen gedegen onderzoek is gedaan naar de uitgever en men niet zeker is zijn geld terug te zien, moet men wegblijven bij deze fun beleggingen. Tenzij men belegt, om gespreksstof te hebben bij een verjaardagspartijtje, pareert professor Pfau. De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. . Deel via:
ESG 10 jul "Er vindt een filosofische transitie plaats bij biodiversiteitbeleggen" Dat stelt Jeroen Bos, hoofd aandelen bij vermogensbeheerder AXA Investment Managers.
J. Safra Sarasin Sustainable Asset Management 18 apr "Reshoring biedt mooie kansen voor groene beleggers" Volgens fondsmanager Daniel Lurch van het JSS Sustainable Equity Green Planet fonds van J. Safra Sarasin profiteren met name de duurzaamste bedrijven van de huidige herschikking van de wereldwijde productieketen. Welke dat zijn?
Impactbeleggen 11 apr “Het is fijn om goed te doen” Ook buiten Nederland is impactbeleggen ontdekt. Het Schotse Baillie Gifford bijvoorbeeld lanceerde in 2017 het Positive Change Fund. Vlak voor Pasen was Rosie Rankin, medeverantwoordelijk voor dit fonds, over in Amsterdam voor de tweedaagse Impact Europe Summit in de Beurs van Berlage. Rob Stallinga sprak met haar.
Impactbeleggen 03 apr "Impactbeleggers staan aan de goede kant van de geschiedenis" Hadewych Kuiper, directeur beleggingen bij Triodos IM, is niet onder de indruk van alle berichten dat duurzaam beleggen het beste heeft gehad. "Zo ziet tegenwerking van vooruitgang eruit."
Impactbeleggen 30 jan JSS Green Planet Fund: Kansrijk beleggen in een groene toekomst Beleggen in de toekomst is volgens S. Safra Sarasin beleggen in de groene transitie. Lees meer over het JSS Sustainable Equity Green Planet Fund, dat in de laatste drie jaar niet alleen hard is gegroeid maar ook sterk heeft gepresteerd.
ESG 17 jan ESG is dood, lang leve ESG 2.0! Matt Christensen, hoofd duurzaam en impact beleggen bij Allianz Global Investors, schetst de vijf belangrijkste duurzaamheidsthema's van 2024. Politieke verdeeldheid dreigt het grootste struikelblok te worden.