Nieuws

Minder vrouwelijke fondsmanagers

Minder dan 7% van de 7293 portefeuillebeheerders, die een Amerikaans beleggingsfonds leiden, is vrouw.

Ondanks pogingen om meer vrouwen aan het financiële front te krijgen, neemt het aantal vrouwelijke fondsmanagers in de VS elk jaar verder af, zo blijkt uit cijfers van de onafhankelijke fondsenvergelijker Morningstar. Minder dan 7% van de 7293 portefeuillebeheerders, die een Amerikaans beleggingsfonds leiden, is vrouw. In 2009 was dat nog 10%. 

Helena Morrissey, ceo van vermogensbeheerder Newton (onderdeel van BNY Mellon) en voorvechtster van meer vrouwen in de financiële wereld, zegt niet verbaasd te zijn: "Dit is slecht nieuws, want ik geloof dat vermogensbeheer goede kansen biedt voor de carrière van vrouwen. Het is ook geen goede ontwikkeling voor fondsenhuizen en hun klanten. Beide verliezen."  

Beleggers de dupe
Morrissey staat niet alleen in de opvatting dat minder vrouwelijke fondsmanagers een slechte zaak is voor beleggers. Headhunter Chad Astmann van Heidrick & Struggles, gespecialiseerd in de werving van vermogensbeheerders: "Juist in het samenstellen van beleggingsportefeuilles is het van groot belang dat er ruimte is voor discussie en verschillende denkbeelden. Zo niet, dan worden dezelfde beleggingsfouten steeds weer opnieuw gemaakt, hetgeen de kans op een volgende crisis groter maakt."

Anne Richards, chief investment officer van Aberdeen vult aan: "Gemengde teams maken betere en meer rationele beleggingsbeslissingen, omdat ze minder snel vervallen in groepsdenken." In dit verband ergert het Richards dat Morningstar en andere fondsenvergelijkers de prestaties van een fonds verbinden aan een enkel persoon, terwijl fondsen volgens haar altijd door teams worden geleid.

Slechte naam
Waarom steeds minder vrouwen kiezen voor een baan in de beleggingswereld is niet geheel duidelijk. Astmann begrijpt er eigenlijk niets van. Hij signaleert juist dat zijn klanten meer vrouwen willen aantrekken. Voor hem komen deze cijfers echt als een verrassing.

Richard daarentegen heeft wel een simpele verklaring voor de onwil van vrouwen om te kiezen voor een carrière in het financiële. "Meer dan bij mannen kiezen vrouwen voor maatschappelijk zinvol werk. Door de crisis is de financiële sector zo besmeurd geraakt, dat veel vrouwen niet meer in deze sector willen werken."

Geen cijfers
Over de Europese situatie zijn helaas geen cijfers bekend. Afgezien van de Britse vermogensbeheerder Aberdeen wilde geen van de grote Europese fondsenhuizen informatie geven over het aantal vrouwelijke fondsmanagers dat zij op de loonlijst hebben staan.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's