Nieuws

Aandelen: liever Europa dan Amerika

Als er een jaar is dat Europese aandelen het beter zullen doen dan Amerikaanse, dan is dit het jaar.

Als er een jaar is dat Europese aandelen het beter zullen doen dan Amerikaanse, dan is dit het jaar. Een aantal factoren zijn nu in het voordeel van Europa, ook al is de lange termijn niet erg rooskleurig voor het continent. aldus Lars Kreckel, aandelenstrateeg bij Legal & General Investment Management (LGIM).

Op de middellange termijn ziet Kreckel nog steeds problemen met groei en schulden in Europa, daarom zal hij eerder winst nemen na een Europese rally in aandelen dan ergens anders. Maar LGIM zit voor dit jaar overweight in Europa.

Europa aantrekkelijker

Er zijn een aantal verschillen die Europa aantrekkelijker maken dan Amerika, meent Kreckel. De belangrijkste verandering is de sterke waardestijging van de dollar met 20%. Normaal veranderen wisselkoersen de mening van LGIM niet over aandelen, maar dit keer is de verschuiving groot genoeg om impact te hebben. 

Daarnaast heeft Europa meer baat bij een lagere olieprijs dan Amerika, denkt Kreckel. Hij vertrouwt erop dat Europese bedrijfswinsten er meer van profiteren, onder andere doordat EuroStoxx-bedrijven meer olie-intensief zijn dan S&P 500 bedrijven. 

Ook financieringskosten zijn gunstiger voor Europese bedrijven dan voor Amerikaanse firma’s. Dat komt met name door de wig tussen Duitse obligaties en US Treasury yields, schrijft Kreckel. Het monetaire beleid van de ECB dat ten minste tot ver in 2016 zal duren ondersteunt de Europese aandelen, terwijl Kreckel nog steeds verwacht dat de Federal Reserve de rentetarieven geleidelijk verhoogt in het midden van 2015. Allemaal redenen om Europese aandelen dit jaar te prefereren boven Amerikaanse.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's