Aberdeen, Pictet en Henderson gaven afgelopen donderdag hun outlook voor 2015 op een van hun expertisevlakken. Het publiek werd gevraagd tussentijds te reageren op de inhoud van de presentaties, vragen van de moderator en stellingen op het scherm om zo een goed beeld voor komend 2015 te verkrijgen.
Drie partijen, drie visies en één debat. Op deze manier presenteerden de drie fondshuizen Aberdeen, Pictet en Henderson gezamenlijk hun nieuwjaarsoutlook in de Orange Room van het Hilton Hotel te Amsterdam.
RTL Z-beurscommentator Peter van Zadelhoff was de moderator van het event en toonde om te beginnen een grafiek met de prestaties van alle grote activaklassen in 2014. "Zoals u ziet: het was een goed jaar voor iedereen, behalve voor grondstoffenbeleggers en klanten van Alex Vermogensbeheer," grapte de journalist.

Toen was het aan de drie experts om vooruit te kijken;
1. Luca Paolini, Chief Strategist Pictet Asset Management, gaf de voorkeur aan Japanse aandelen.
Hoewel beleggers niet op de rendementen uit voorgaande jaren hoeven te rekenen, denkt de eerste spreker van deze middag wel dat aandelen de andere beleggingscategorieën gaan outperformen. "De markten zullen iets underperformen in verhouding tot de economische groei," aldus Paolini. "Dat komt omdat koersen altijd een verwachting van de realiteit zijn. Beleggers hebben dus al een voorschot genomen op de toekomstige groei."
Waarom dan toch aandelen? "Iedereen heeft het over economische divergentie, maar tussen de internationale sectoren zit ook veel verschil. Health care is bijvoorbeeld veel duurder dan energie." Met een selectief beleid - en dus actief beheer - zijn er nog veel parels te vinden, aldus Paolini

Wat betreft regio, heeft Paolini een overduidelijke voorkeur voor Japanse aandelen. "Deze zijn goedkoop, de economie groeit en er komt een lading QE van de Japanse centrale bank aan," aldus de econoom. "Europa is eigenlijk hetzelfde verhaal, alleen daar kleeft nog een politiek risico aan - iets dat in Japan niet aanwezig is. Als dat verbetert, kan Europa een verrassing worden in 2015."
2. Joanne Gilbert, Fixed Income Investment Specialist bij Aberdeen Asset Management, hield een pleidooi voor absolute return.
"Ik heb vijftien minuten om over de grootste asset class ter wereld te spreken," grapte Gilbert. Het tijdperk van dubbelcijferige rendementen is ook volgens deze specialist voorbij. "Beleggers zullen daarom extra hun best moeten doen om aantrekkelijke risicopremies te vinden op de beurs."

Gilbert veegde de vloer aan met voorspellingen. "Vertrouw er niet op. Wie had begin 2014 de opmars van IS zien aankomen? Of wie had kunnen voorzien dat een vliegtuig met Nederlandse passagiers werd neergehaald? Of dat de olieprijs zou halveren? Als beleidsmakers goed konden voorspellen, zouden er geen crises meer zijn." Met andere woorden: vergeet wat haar voorganger en de spreker na haar allemaal voorspellen. Wie in deze wereld enigszins wil vertrouwen op rendement, zal moeten inzetten op absolute return. "Ik denk dat absolute return het goed gaat doen het komende jaar."
3. Guy Barnard, Co-Head Global Property Equities bij Henderson Global Investors, legde uit waarom vastgoed de beste papieren heeft.
De vastgoedexpert van Henderson wees er op dat er op dit moment 7,3 biljoen dollar in staatsobligaties met een negatieve rente zit. "Voor veel beleggers zal dat een reden zijn om in een andere veilige asset te beleggen die wel rendeert, namelijk vastgoedaandelen."

Barnard toonde aan dat de vraag naar vastgoed op mondiaal niveau nog altijd het aanbod overstijgt. Zo liet hij een grafiek zien waaruit bleek dat er sinds de crisis wereldwijd eigenlijk maar weinig nieuw vastgoed is bijgebouwd vanwege het terugbrengen van de schuldenniveaus. Ook vertelde Barnard dat vastgoedbedrijf DTZ schat dat er midden 2014 wereldwijd een nog niet gevulde behoefte naar vastoed was van 408 miljard dollar. "Chinese verzekeraars, family offices, pensioenfondsen; de behoefte aan vastgoedbeleggingen is breed gedragen," zei Barnard.
De uitslag
Nadat het publiek de Outlooks had aangehoord, konden de gasten via de iPads aangeven welke van de drie asset classes hun voorkeur had. Daaruit bleek dat aandelen met 71% van de stemmen overweldigend hadden gewonnen. Vastgoed stond op twee met 26% en obligaties waren de verliezer met 3%, waarop obligatiespecialist Joanne Gilbert de legendarische woorden sprak: "Als je dit begin 2014 ook had gevraagd, zou de uitkomst waarschijnlijk precies zo zijn geweest." Natuurlijk wetende dat obligaties in 2014 voor het zoveelste jaar positief verraste.