Nieuws

Hedgefonds over de kop door frank

Dimitrijevic speculeerde op een daling van de Zwitserse munt, zijn hedgefonds staat nu op omvallen, meldt Bloomberg.

Ook voor hedgefondsmanagers is geluk eindig. Marko Dimitrijevic overleefde met zijn hedgefonds, Everest Capital’s Global Fund, minimaal vijf crises in emerging market debt, maar lijkt nu ten onder te gaan aan de Zwitserse frank, meldt Bloomberg. Volgens ingewijden heeft Dimitrijevic bijna al zijn geld verloren toen de Zwitserse centrale bank onverwacht de nationale munt loskoppelde van de euro.

Dimitrijevic speculeerde op een daling van de Zwitserse munt. Het besluit van de Zwitsers leidde tot forse verliezen bij een aantal grote spelers op de valutamarkt, zoals Citigroup, Deutsche Bank, Barclays en diverse hedge- en beleggingsfondsen. De frank schoot tot 41% omhoog ten opzichte van de euro en steeg 15% ten opzichte van andere valuta.

Het Everest Capital’s Global Fund, dat eind december nog 830 miljoen dollar aan assets onder beheer had, staat nu op omvallen. De firma van Dimitrijevic kende vele ups en downs. Vorig jaar won het belangrijkste fonds 14,1% dankzij Chinese aandoen en zijn valutaposities. Onder meer speculeerde Dimitrijevic op een daling van de frank nadat de Zwitsers zich in een referendum uitspraken tegen een verplichte goudreserve van 20%, schrijft Bloomberg.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Impact beleggen