Nieuws

Doet Denemarken een Zwitserlandje?

Het is zeer onwaarschijnlijk dat er in Denemarken een Zwitsers scenario zal komen.

Scandinavische banken en de Deense overheid moeten alle zeilen bijzetten om beleggers ervan te overtuigen dat Denemarken niet dezelfde stap neemt als Zwitserland en het valutaplafond met de euro vasthoudt, meldt Bloomberg.

De grootste valutabroker van Scandinavië, SEB AB, heeft telefoontjes van hedgefondsen gekregen met de vraag of Denemarken de volgende is, nadat de Zwitserse Nationale Bank (ZNB) een schok in de markten veroorzaakte door het drie jaar oude valutaplafond met de euro te verlaten. “Het is zeer onwaarschijnlijk”, vertelde Carl Hammer, strateeg bij SEB in Stockholm, aan de hedgefondsen, dat Denemarken dit wisselkoersregime verlaat.

Schuldencrisis
Alle bellers naar de valutabrokers en de Deense overheid krijgen een les in Deens monetair beleid. Het valutaplafond van Denemarken bestaat namelijk al dertig jaar en wordt ondersteund door de ECB, wat niet het geval was bij de SNB. De SNB maakte in 2011 al duidelijk dat het valutaplafond een tijdelijke stap was om met de grote vraag naar de Zwitserse frank om te kunnen gaan tijdens de Europese schuldencrisis.

Verkeerde been
De Deense kroon steeg afgelopen vrijdag het meest sinds juni 2012. De munt heeft een bandbreedte van 2,25% rond het richtpunt van 7,46 kronen. Afgelopen donderdag zette de Zwitserse Nationale Bank de financiële wereld op het verkeerde been door de het valutaplafond van de Zwitserse frank met de euro los te laten. Het zorgde voor massale verliezen onder beleggers, een aantal valutabrokers kwam er fors door in de problemen en het Nieuw-Zeelandse Global Brokers NZ moest zelfs zijn deuren sluiten.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Impact beleggen