Nieuws

Barsten in Chinese huizenmarkt

Kaisa wordt waarschijnlijk de eerste Chinese bouwer die failliet gaat omdat het niet aan zijn obligatieverplichtingen kan voldoen.

Het leek allemaal prima in orde met de boekhouding van het Chinese bouwbedrijf Kaisa Group Holdings, maar het bedrijf uit Shenzen wordt waarschijnlijk de eerste Chinese bouwer die failliet gaat omdat het niet kan voldoen aan de renteverplichtingen op zijn buitenlandse obligaties. Dit roept nieuwe vragen op over de fundamenten van de Chinese huizenmarkt, die volgens analisten zwak is. 

Ook laaiden de zorgen over de transparantie in China weer op na het gerommel bij Kaisa, waardoor de kosten om via junkobligaties te lenen naar het hoogste punt in twee jaar stegen, berekende Bloomberg.

Renteverplichtingen
Het lukte Kaisa Group niet om aan renteverplichtingen te voldoen op 500 miljoen dollar schuld dat het bedrijf heeft uitstaan bij buitenlandse investeerders. Het rendement op Chinese, in dollar uitgedrukte, speculatieve schuld steeg naar 12,2% eind vorige week. Het hoogste percentage sinds juni 2012, terwijl Chinese bouwers in 2014 gemiddeld 8,48% betaalden aan rente, om zo 18 miljard dollar aan obligaties op te halen.

 Gezondheidsproblemen
De prijs van Kaisa’s obligaties daalde deze maand onder de 305 toen de CEO van het bedrijf, Kwok Ying Shing opeens aftrad vanwege gezondheidsproblemen. Het bedrijf heeft nog geen details vrijgegeven over dat vertrek en het zwijgt ook over een geldtekort. Bovendien blijft het ook onduidelijk of de rente van 8 januari is betaald.

Als het bedrijf echt failliet gaat, dan is dat een nare verrassing voor beleggers. Kaisa leek in een goede financiële positie, met een gezonde portfolio van commercieel vastgoed en woningen, een solide cashflow, waardoor obligaties van het bedrijf populair waren. De Chinese bouwer liet de eerste helft van 2014 nog een stijging van de winst zien van 30%, ten opzichte van 1,3 miljard yuan in 2013.

Analisten waarschuwen al jarenlang voor een vastgoedbubbel in het Aziatische land. De beelden van spookwijken en lege winkelcentra staan bij veel investeerders op het netvlies. Volgens schattingen staan 52,5 miljoen huizen leeg.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's