Nieuws

Indicatoren te conservatief

Emiel van Heiligenberg, hoofd aandelen allocatie bij LGIM, vindt de indicatoren voor aandelen te conservatief.

Veel beleggers denken dat aandelen overgewaardeerd zijn maar Emiel van Heiligenberg, hoofd aandelen allocatie bij Legal & General Investment Management (LGIM), denkt daar anders over. Als reden geeft hij in zijn outlook voor 2015 dat lange termijn waarderingsindicatoren te conservatief zijn.

Waarom vindt Heiligenberg die indicatoren te conservatief? “Omdat benodigde risicopremiums de afgelopen 70 jaar aanzienlijk zijn afgenomen, met dank aan betere corporate governance, betere regulering van banken en door een verhoogde transparantie in markten.”

Bull markt
Het afdelingshoofd van LGIM ziet op dit moment geen fundamentele condities die de bullmarkt in gevaar kunnen brengen. Daarom is de economische outlook van het bedrijf voor de middellange termijn positief voor risicovolle assets, met name aandelen. De kredietrisico’s groeien wel maar zijn niet te hoog, aldus Heiligenberg.

Hij houdt echter een slag om de arm voor 2015. Er zijn namelijk veel struikelblokken, zoals de politieke risico’s in Europa, de vertragende groei in China en de combinatie van zwakke grondstofprijzen, een sterke dollar en hogere rentestanden.

Opmerkelijk is dat de analist de de grootte van de schulden in de eurozone een minder groot probleem vindt dan de versnippering ervan. “De situatie is precair en er zijn maar kleine schokken nodig om in bijvoorbeeld Frankrijk en Italië problemen te laten ontstaan.” Maar Heiligenberg ziet dat in de huidige markt niet als beren op de weg. “Het enige onzinkbare schip, is een schip dat de haven nooit verlaat.” 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's