Ruben Munsterman is vier dagen in de week contentmanager van IEXProfs. Daarnaast werkt hij nog één dag in de week bij Follow the Money.

Nieuws

Voorzichtigheid = minder rendement

Het loont om lef te hebben. Dat blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek.

Beleggingsprofessionals die bang zijn om verliezen te lijden, halen een een lager risicogewogen rendement dan de minder bange beleggers. Dat blijkt uit de studie Loss Averse Preferences, Performance, and Career Success of Institutional Investors van Andriy Bodnaruk van the University of Notre Dame en Andrei Simonov van Michigan State University en the Gaidar Institute in Moskou. 

De onderzoekers onderwierpen 68 fondsmanagers uit Zweden in maart 2004 aan een enquête die ging over de risicobereidheid van de professionals. Vervolgens keken de academici naar de resultaten van deze fondsmanagers in de periode van 2001 tot en met 2012, daarbij rekeninghoudend met eventuele overstappen naar andere bedrijven. 

Lef loont
Daaruit bleek dat 37% van de fondsbeheerders een hoge aversie had tegenover verliezen, 25% had een lage aversie tegen verliezen en de rest zat in het midden. De 'voorzichtigere' 37% haalde jaarlijkse een lager risk-adjusted return (dus een rendement waarbij is rekening gehouden met het risico) van 1,2% tot 2,1%. "Dat is een groot verschil in deze industrie," aldus de auteurs. Het verschil kan ermee te maken hebben dat voorzichtige professionals een (te) dure premie betalen voor veiligheid. Ook hebben de risicomijdende professionals een grotere kans op ontslag. 

Hieronder een vraag die in de enquete werd gesteld:

De academici pleiten ervoor dat fondshuizen bij het aannemen van een fondsmanager rekening houden met de risicobereidheid van desbetreffende sollicitanten. De voorzichtigere persoonlijkheden kunnen beter bij fondsen aan de aan de slag gaan waar "kapitaalbehoud' belangrijk is, terwijl de waaghalzen beter bij fondsen met een "felle beleggingsstrategie" kunnen gaan werken.

De conclusie is wellicht een open deur, maar er is volgens de onderzoekers nog nooit eerder onderzoek gedaan naar de risicobereidheid van professionals in relatie tot het rendement dat zij behalen. Wel zijn er al veel studies gedaan naar amateurs, waaruit blijkt dat mensen over het algemeen een stuk gevoeliger zijn voor verliezen dan voor winsten. Dat zorgt er meestal voor dat zij langer vasthouden aan verlieslatende posities en juist rendabele posities te snel verkopen. 


Ruben Munsterman is redacteur bij IEXProfs. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van Rubens actuele beleggingen.

Lees meer

Online magazine duurzaam beleggen