Nieuws

The Greenback Blues

Bedrijven uit opkomende markten hebben obligaties uitstaan op de international markten. Wat als de dollar aantrekt?

Bedrijven in opkomende markten hebben flink wat obligaties uitstaan via de internationale markten. Dat kan een probleem opleveren als straks de dollar sterker wordt ten opzichte van de nationale munten. 

Westerse big banks lenen sinds de kredietcrisis veel minder geld uit aan bedrijven. Niet alleen de binnenlandse ondernemingen hebben daar last van, maar ook bedrijven uit opkomende markten.

Door de lage rentes, zijn steeds meer beleggers in dat gat gesprongen. Bedrijfsobligaties worden blijkbaar als een goed alternatief beschouwd voor de nihile spaarrente en zeer lage rentes op veilige staatsobligaties. Ook bedrijfsobligaties uit opkomende markten zijn in trek. Uit gegevens van de Bank for International Settlements (BIS) blijkt dat bedrijven uit opkomende markten, exclusief de banken, sinds het omvallen van Lehman Brothers 692 miljard dollar obligaties hebben uitgegeven op de internationale kredietmarkten, waarvan 89 miljard dollar in de eerste helft van dit jaar.

Lees ook: Bij EMD wordt goed beloond voor risico

Deze schulden kunnen een punt van zorg worden als straks de valuta van deze landen verzwakt tegenover de dollar. De Federal Reserve gaat – zo zijn bijna alle economen en beleggers het eens – ergens halverwege 2015 de rente verhogen. Ook laat de Amerikaanse economie goede herstelcijfers zien. Deze ontwikkelingen zullen de dollar een boost geven en een appreciatie van de dollar kan nadelig uitpakken voor bedrijven uit opkomende markten, die veel van hun buitenlandse schulden hebben uitstaan in dollars.

Ondernemingen uit opkomende markten moeten dan immers meer geld van hun nationale munt verzamelen om hun duurdere dollarschuld af te kunnen lossen. De BIS, de centrale bank van de wereld, schat dat bedrijven uit de groeilanden in totaal voor ongeveer 1,2 biljoen dollar aan schulden in buitenlandse valuta hebben uitstaan. Het aandeel van Russische ondernemingen groeide de laatste jaren van 42 miljard dollar naar 115 miljard dollar, en Brazilië van 64 miljard dollar naar 175 miljard dollar.

Of de stijgende dollar een groot probleem gaat worden, verschilt natuurlijk per bedrijf. Zo zullen sommige snel groeiende bedrijven, die veel winst maken, de klap wel kunnen opvangen. Ook bedrijven die een groot deel van hun inkomsten in buitenlandse valuta – bijvoorbeeld euro’s of dollars – verdienen, zullen er niet al te veel last van krijgen. Maar bedrijven die veel buitenlandse schuld hebben en vooral nationaal hun inkomsten genereren, kunnen in de penarie raken.

Lees ook: Reis om de wereld in 19 weetjes

De zorg van de BIS is dat emerging market-firms, die off shore-obligaties hebben uitstaan, zullen gaan snijden in hun uitgaven om aan hun schuldverplichtingen te kunnen voldoen, of dat ze in de spaarstand schieten. Dat zal groei in deze landen nog meer afremmen dan al het geval is. Op hun beurt zullen fondsmanagers en internationale vermogensbeheerders dat dan weer als een reden zien om hun posities in emerging market corporate debt af te bouwen. En zie daar: de spiraal naar beneden.

Veel is daar overigens niet voor nodig, waarschuwt het Britse weekblad The Economist: “A reallocation of 1% of the total holdings of the world’s 500 biggest asset managers away from emerging markets would amount to $700 billion in outflows, nearly three times the sum that fled those markets in 2008, according to the BIS.”

Deze special is eerder gepubliceerd in IEXprofs magazine nummer 27, 2014 en geschreven door Fleur van Dalsem, Peter van Kleef en Ruben Munsterman.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie