Nieuws

Veel vraag naar EM corporate bonds

De kredietwaardigheid van opkomende markten hoeft beleggers geen zorgen te baren, stelt Henderson's Steve Drew.

Opkomende markten die opkomen – das war einmal. Meer dan ooit tevoren giert een kille tegenwind over de aardbol. De groeivertraging in het westen hakt er in veel exportlanden stevig in. Tapering deed het betere sloopwerk en nu hangt de renteverhoging door de Fed al weer als het zwaard van Damocles dreigend te bungelen boven de groeisprookjes van deze planeet.

Kunnen opkomende markten weer uit het dal klauteren? 

Enorme vraag naar EM Corporates achter stuwdam

Steve Drew, Henderson

Nog geen 5% van het geld in de vastrentende markt wordt belegd in emerging markets corporate bonds. Die markt is 1,6 biljoen dollar groot en groeit met 20% per jaar. De zwarte vlek op de wereldkaart van obligatiebeleggers wordt langzaam ontgonnen. Langzamer dan beleggers feitelijk zouden willen, stelt Steve Drew, beheerder van het in november gelanceerde Henderson Horizon EM Corporate Bond Fund, want gemiddeld worden uitgiften van obligaties in dit spectrum 4,3 keer overtekend.

“Er werd dit jaar voor 350 miljard dollar aan obligaties uitgegeven, maar de vraag was 1,5 biljoen dollar.” De vraag is daarmee bijna zo groot als de huidige omvang van de markt. Dat laat zien dat er nog een enorme rek in zit. “Er zit een enorme vraag, opgestapeld achter een stuwdam”. En dat is volgens Drew, die meer dan twintig jaar ervaring in global credit met zich meeneemt, prima te verklaren, want bedrijfsobligaties uit opkomende landen hebben veel te bieden.

“De rente in de VS, Europa en Japan, blijft laag. Iedereen blijft op zoek naar income-producten.” En met zijn aantrekkelijke spread moeten emerging corporates daar een groeiende rol in vertolken. Ja, we hebben het over opkomende markten maar de kredietwaardigheid hoeft beleggers geen zorgen te baren, stelt Drew. “49% van de index heeft de kredietkwaliteit die op het niveau van staatsobligaties ligt.”

Dat is logischer dan het lijkt, omdat de index nogal wat bedrijven herbergt die voor meer dan 50% staatseigendom zijn. Dat betekent overigens niet dat Drew dicht bij die index blijft. Waar de JPMorgan CEMBI Broad Diversified Index uit 1400 titels bestaat, herbergt de portefeuille er “tussen de 75 en 125”. Dat wil Drew geen geconcentreerde portefeuille noemen, vanwege de negatieve ondertoon van die term. “Een convictieportefeuille, ja. Maar met 1,2% weging per naam kun je het niet geconcentreerd noemen.”

Lees ook: Reis om de wereld in 19 weetjes

Gunstige correlatie
Bij de selectie van obligaties hanteert het beheerteam een pure bottom up-strategie. “We kijken naar de correlatie tussen namen, sectoren, om zo ingebedde risico’s te omzeilen.” In het huidige klimaat betekent dat weinig obligaties van bedrijven uit grondstofeconomieën als Brazilië en Zuid-Afrika. Maar landen met een politiek rafelrandje worden niet per se vermeden. “Soms heb je bedrijven waar een extra yield te verdienen valt vanwege politieke risico’s, terwijl het bedrijf zijn omzet voor 90% of meer in dollars haalt. Zulke bedrijven worden gestraft om breed gedragen aannames die hun bedrijfsvoering helemaal niet raken.”

De correlatie tussen emerging corporate bonds (in dollars) en Amerikaanse high yield en investment grade is hoog (78%), zelfs hoger dan de correlatie tussen die twee zelf, die op 65% ligt. Dat is een ander bewijs van de kredietwaardigheid van bedrijven in opkomende landen.

“Liefst 70% van de bedrijven is investment grade. Tien jaar geleden was dat 30%. De gemiddelde kredietrating is BBB-. De volatiliteit is vergelijkbaar met die van Amerikaanse en Europese high yield en investment grade”, stelt Drew, ”maar met een betere sharpe ratio en daardoor betere diversificatievoordelen. Als je emerging corporate bonds toevoegt aan een portefeuille van G3- staatsobligaties (VS, Japan, Europa), zeg in een verhouding van 70-30%, dan krijg je een lagere volatiliteit en hoger rendement.”

Dat is alles volgens de historische rendementen en backtests die Henderson uitvoerde. Maar hoe prettig is het schuilen in Emerging Corporate Bonds als er iets onverwacht fout gaat. Of als de Federal Reserve, iets minder onverwacht, de rente verhoogt? Drew: “71% van de economen verwacht nu dat de Fed de rente in het eerste halfjaar van 2015 verhoogt. Ik zie dat nog niet gebeuren. De kans op QE4 lijkt me zeker net zo groot. En als de rente omhoog gaat, zal dat na één of twee rentestapjes klaar zijn.”

Drew erkent wel dat er meer volatiliteit zal ontstaan, meer defaults ook, zeker als de olieprijs en andere grondstofprijzen blijven dalen en Capex- investeringen zwak blijven. “Er zijn nu 64 opkomende markten in ons speelveld, de verschillen tussen die landen worden groter, en credit picken wordt belangrijker.”

 

Deze special is eerder gepubliceerd in IEXprofs magazine nummer 27, 2014 en geschreven door Fleur van Dalsem, Peter van Kleef en Ruben Munsterman.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

    Assetallocatie