Nieuws

Nieuw in de IEX Fonds 40

Het zijn er dertien, maar geen 'dertien in een dozijn'-fondsen. Nieuwkomers in de IEX Fonds 40, op weg naar eerherstel.

Het is een beetje alsof je met een helikopter vol nieuwe spelers in de Kuip landt - zo'n jaarlijkse presentatie van nieuwe namen in de IEX Fonds 40.

Gisteren vertelden we u welke dertien fondsen volgend jaar geen deel meer uitmaken van de IEX Fonds 40. Het waren vooral fondsen die na jaren van prima prestaties nu met de broek op de knieën staan, omdat de markt andere strategieën voorrang verleent. 

Het is nu tijd de dertien nieuwkomers aan u voor te stellen, en natuurlijk zijn dat fondsen die de wind in de zeilen hebben gehad, in de achterliggende tijd. Om u een idee te geven: met deze dertien mutaties zou het rendement van de IEX Fonds 40 in 2014 zo'n 4% hoger zijn uitgevallen en daarmee zelfs Marcel taks IEX Index 20+ zijn voorgebleven.

Dat is de koe onder zijn staart kijken, maar het toont wel aan dat er nog steeds fondsen zijn die de index wel weten te verslaan. En ja, het is hopen dat deze nieuwe golf aan outperformers hun trucje in 2015 voort kunnen zetten. Momentum heet dat, en wellicht helpt dat momentum de IEX Fonds 40 aan een beetje eerherstel in 2015.

Zoals gisteren al gememoreerd is dat niet de eerste functie van de index - dat is de benchmark zijn voor fondsbeleggers - maar eerlijk is eerlijk, de actieve industrie kan wel een opkikkertje gebruiken.

Dit zijn de verse krachten die in 2015 hun steentje gaan bijdragen aan het indexrendement:

 1. Achmea Wereld Aandelenfonds
 2. Fidelity America
 3. Comgest Growth Emerging Markets
 4. JP Morgan Europe Strategic Growth
 5. Achmea Nederland aandelenfonds
 6. Parvest World Materials
 7. Schroder ISF Frontier Markets Equity
 8. Charlemagne Magna New Frontiers
 9. Templeton Global Total Return
 10. Candriam Bonds Emerging Markets
 11. Aberdeen Emergings Markets Bonds
 12. AXA WF Global High Yield Bonds
 13. AllianceBernstein Global High Yield

Opvallende zaken? In het zevende jaar van de fondsenindex debuteren Achmea (en gelijk maar met twee fondsen), Charlemagne en AllianceBernstein. Verder is Michael Hasenstab - de man die niet schuwt de grootste schuldeiser van brandhaardlanden te zijn - terug. Fidelity, Comgest en Schroders verloren een plekje maar krijgen die op een andere plek in de index weer terug. 

 

 

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie