Nieuws

Bijltjesdag in IEX Fonds 40

Fondsen van Skagen en SparInvest verdwijnen uit de index. Dertien mutaties na de veldslag die 2014 was voor actief.

Het verslaan van de IEX Index 20+ is natuurlijk nooit het doel geweest van de IEX Fonds 40. Dat kon ook niet, want de index bestaat nu zes jaar en de passieve tegenhanger drie jaar. De index was ooit bedoeld als benchmark voor fondsbeleggers. Maar de komst van de IEX Index 20+ heeft wel voor een extra dimensie gezorgd, namelijk die van een originele vergelijking tussen actieve en passieve fondsen. 

Die vergelijking viel in 2012 positief uit voor de IEX Fonds 40. In 2013 was dat niet het geval en dit jaar is het met een achterstand die schommelt tussen de 2,5% en 3,5% zelfs ronduit pijnlijk. Behalve het feit dat actieve fondsen het over de hele linie moeilijk hebben, is die underperformance ook terug te voeren tot een aantal heel slecht presterende fondsen binnen de index in dit kalenderjaar.  

Om uw geheugen op te frissen: de samenstelling van de 40 fondsen wordt niet gemaakt op basis van mijn voorkeur, maar op grond van vooraf vastgelegde criteria. Belangrijk daarbij - je ontkomt er niet aan - is ondermeer de performance over de afgelopen één, drie en vijf jaar. Veel fondsen die het de afgelopen jaren goed deden en daardoor een plekje in de index verwierven, hebben nu met tegenwind voor hun strategie te maken.

Dat was vorig jaar al een beetje zichtbaar, maar dit jaa rnog veel meer. Door de slechte resultaten in 2014 is een flink aantal fondsen uit de IEX Fonds 40 nu door de ondergrens gezakt. De slechte score in 2014 trekt een wissel op hun rendement over de afgelopen drie en vijf jaar, waardoor hun positie in de index niet langer houdbaar is.

Eén keer per jaar, met de jaarwisseling, worden mutaties doorgevoerd en dit keer zijn dat er door de veldslag in 2014 maar liefst dertien. Opvallend is dat Skagen na jarenlange presentie van hun twee vlaggenschippen nu uit de index verdwijnt. Dat valt samen met een flinke stoelendans bij de Noorse asset managers, zowel onder fondsbeheerders als bestuurders.

Dertien in een dozijn
Ook SparInvest raakt zijn twee plekken kwijt, en die hadden ze pas een jaar. In eigen land is Add Value de klos, na weer een slecht jaar. Verder viel op dat de performance van highyieldobligatiefondsen dit jaar heel divers was. De twee HY-fondsen uit de index bleven achter in dat geweld, en moeten weer op de reservebank plaatsnemen.

Dit zijn de dertien fondsen die hun stoeltje voor 2015 kwijt zijn geraakt:

 1. Skagen Global
 2. Threadneedle American Select
 3. Skagen Kon-Tiki
 4. Comgest Growth Europe
 5. Add Value Fund
 6. Schroder AS Commodity
 7. Morgan Stanley EMEA
 8. Fidelity EMEA
 9. M&G Optimal Income
 10. Pictet Global Emerging Markets Debt
 11. SparInvest Corporate Value Bonds
 12. Robeco High Yield Bonds
 13. SparInvest High Yield Value Bonds

Morgen maken we bekend welke fondsen in de plaats van deze vertrekkers komen. Stay tuned

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Lees meer

Assetallocatie