Fleur van Dalsem werkt ruim tien jaar bij IEX en is sinds haar studietijd actief in het wereldje van de financieel economische journalistiek. Als redacteur werkte zij voor verschillende financieel economische tijdschriften en websites.

Fleur schrijft voor meerdere IEX-websites, vooral voor IEXProfs, en voor het IEXProfs magazine.

Nieuws

Wie wil er nog obligaties? Welke?

Iedereen verwacht veel van aandelen, maar ook met obligaties is er aardig te verdienen. De vraag is alleen, met welke obligaties?

Aandelen deden het beter in 2014, maar toch was er met obligaties zo’n 8 tot 10% te verdienen dit jaar. De vraag is alleen, met welke obligaties?

Alleen met high yield, vooral met de hippe obligaties momenteel zoals Coco’s en MBS (Amerikaanse hypotheekobligaties)? Maar bedrijfsobligaties deden het aan de andere kant ook niet verkeerd en die worden steeds schaarser.

En willen beleggers obligaties wel in portefeuille houden nu de rente volgend jaar waarschijnlijk gaat stijgen, vraagt Brigid Jackson, cliënt portfoliomanager Global Fixed Income bij JP Morgan AM, zich af.

 

JP Morgan Asset Management brengt het Global Bond Opportunities Fund momenteel actief onder de aandacht van beleggers. Dit is een total return-obligatiefonds dat belegt zonder benchmark, aldus Laurence De Munter, eveneens cliënt portfoliomanager Global Fixed Income bij JP Morgan AM.

Niet alleen maar high yield

Het fonds belegt dus alleen long obligaties, maar daarbij maakt het niet uit welke. Het fonds hanteert wel een aantal regels. Zo moet de duration van het fonds bijvoorbeeld tussen de -2 en +8 liggen en mag maximaal 75% in high yield zitten. Bewust, volgens De Munter, want het fonds wil geen pure high yield play zijn.

Wat betreft valuta hanteert het fonds ook regels. De noteringsmunt is de dollar, maar hedgen doen de beheerders niet vaak. Momenteel niet omdat de dollar favoriet is. Die zal verder gaan stijgen, zo verwachten ze bij JP Morgan AM. Maar ook omdat valutahedgen duur kan zijn en zo een groot deel van het rendement opsnoept.

Daarom vragen de fondsmanagers zich eerst af of de positie ook aantrekkelijk blijft als er flink gehedged moet worden. Dan kunnen ze in principe ook iets anders kiezen waar het aantrekkelijke rendement niet bedreigd wordt door valutaproblemen. De Munter noemt als voorbeeld een positie van het fonds in Brazilië.

"Die positie in real hebben we rond de verkiezingen gehedged vanwege de onzekere uitkomst. Daarna hebben we die bescherming weer afgebouwd."

Wat is goedkoop?

Bij het selecteren van de meest geschikte obligaties voor de portefeuille, maken de fondsmanagers onder andere gebruik van een topdown asset allocatie.

Die wordt bepaald door teams van economen, analisten en fixed income-specialisten van de bank. Maar niet alleen de economische ontwikkeling van een land of sector wordt goed in de gaten gehouden. De Munter legt uit dat ze ook selecteren op waardebasis. "Momenteel hebben we meer investment grade obligaties in portefeuille. Die zijn gewoon goedkoop."

Wat momenteel niet meehelpt op de obligatiemarkt zijn de steunacties van de ECB en het beperkte aantal obligatie-uitgiften van bedrijven. Jackson: “Banken moeten volgens Basel III en grotere buffer hanteren. Dat kunnen ze doen door geld op te halen met obligaties. Maar ze kunnen momenteel heel goedkoop geld krijgen van de ECB en dat is aantrekkelijker dan nieuwe obligaties uitgeven. Dus vandaar dat het geen storm loopt.”

Ook bedrijfsobligaties hebben te maken met een negatieve netto uitgifte. Het aantal obligaties dat ondernemingen in 2014 uitgaven was al laag, in 2015 gaat dat verder naar beneden, zo is de algemene verwachting.

Coco’s zijn hot

Welke obligaties zijn verder interessant? Daarvoor maken de fondsmanagers wekelijks een heatmap. Volgens Jackson zijn de Amerikaanse hypotheekobligaties momenteel aantrekkelijk. Alleen denkt een Europese belegger daar wellicht niet meteen aan.

Jackson “Mortgage Backed Secuities zijn momenteel interessant omdat de Amerikaanse rente stijgt. Huiseigenaren zullen dan minder snel geneigd zijn een nieuwe hypotheek te nemen of de oude over te sluiten. Dan zou de huiseigenaar de oude hypotheek namelijk aflossen en nemen de rentebetalingen van het MBS-instrument af. Zo kunnen MBS-obligaties een goede diversifier zijn in een obligatieportefeuille in een oplopend renteklimaat.”

Coco’s, Contingent Convertible-obligaties, zijn ook een goed voorbeeld van kansrijke obligaties in 2015. Banken geven die converteerbare obligaties uit tegen een vaste rentecoupon, net als bij gewone obligaties. Het kenmerkende van deze CoCo’s is echter, dat banken in tijden van kapitaalschaarste - als de kernkapitaalratio onder een vastgesteld niveau zakt - deze obligaties omgezet worden in aandelen.

Zolang de uitgevende bank voldoende gezond is, kunnen deze obligaties, die officieel in het high yield-segment vallen, aantrekkelijk zijn. Staatsobligaties in Zuid-Europese markten kunnen Jackson en De Munter ook nog wel bekoren. Het rendement is door de steunmaatregelen aan deze landen flink omlaag gekomen – het defaultrisico is eruit – maar het is altijd nog meer dan overheden in Noord-Europese landen zoals Nederland en Duitsland betalen.

 


Fleur van Dalsem is redacteur bij IEX.nl. Fleur van Dalsem neemt posities in op de financiele markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees meer

Assetallocatie