Nieuws

Scheurtjes in Silicon Valley

Wordt het patroon van alsmaar stijgende waarderingen doorbroken?

Vandaag de dag doet een beetje denken aan 1999. Venture capitalists waarderen startups steevast hoger en hoger. Aan dat patroon lijkt echter een einde te komen als app-analytics bedrijf New Relic Inc en dataonderzoeker Hortonworks binnenkort met een korting van 25% tot 50% naar de beurs gaan ten opzichte van de eerdere waardering van ongeveer 1 miljard dollar.

Private investeerders en grote fondsen legden eerder voor de volle mep geld in bij deze internetbedrijven. Als bij de ipo’s blijkt dat de koersen voor de twee tech start-ups echt veel lager noteren dan waar de private markt de bedrijven op had ingeschat, kan er onrust ontstaan. Hebben waarderingen van private investeerders het contact met de realiteit verloren?

Naast Uber, dat gewaardeerd wordt op meer dan 33 miljard euro, hebben startups als softwareleverancier Dropbox en databedrijf Palantir Inc ook prijskaartjes van een paar miljard opgeplakt gekregen. Investeerders, hedge funds en beleggingsfondsen hebben al meerdere miljarden in deze bedrijven gestoken.

Er worden op dit moment 48 private bedrijven gewaardeerd op 1 miljard of meer door private investeerders ten opzichte van 27 in het begin van dit jaar, aldus Dow Jones VentureSource. Dat is een record ten opzichte van de dot-com bonanza in 2000, toen maar 10 bedrijven dat soort waarderingen kregen, schrijft The Wall Street Journal.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Lees meer

Online magazine ETF's